De raad is de baas

maandag 27 april 2009 11:35

Nog 310 dagen

Bij de beëdiging van de raadsleden inmiddels ruim drie jaren geleden kreeg ieder raadslid een welkomstpakketje. Leuke praktische dingetjes, zoals bijvoorbeeld een schrijfblok, pennen en paperclips zaten daarin. Ook wat relatiegeschenkjes van de gemeente Stadskanaal, zoals een doosje met pepermuntsnoepjes met het gemeentelogo. Ten slotte nog een paar andere spulletjes, waaronder een klein vierkant boekje van volgens mij de VNG met de alleszeggende titel: De raad is de baas. Kort werd daarin uitgelegd dat binnen de lokale overheid de gemeenteraad het hoogste orgaan is. Nieuwe raadsleden werd verteld dat ze in hun autoriteit moesten gaan staan en zich niet de les moesten laten lezen door het college. De raad beslist! Niet het college.

Dat blijkt toch altijd een moeilijk gegeven. Colleges van B&W, individuele leden daaruit, willen nog wel eens de indruk wekken dat zij regelen en beslissen. Dat zij bepalen wat er gebeurt en niet de raad het laatste woord heeft. Dat is op zich ook wel te verklaren. Het is nog maar 7 jaren geleden dat het nieuwe model "dualisme" werd ingevoerd waarbij het college en de raad volledig werden losgekoppeld. Er zitten nog verschillende raadsleden die het oude "monistische" model meegemaakt hebben. Het college moet nu uitvoeren waar de raad de opdracht toe geeft. De raad controleert vervolgens weer of de uitvoering plaats heeft gevonden binnen de grenzen van de opdracht. Daarnaast bestaat het college uit professionals en full-timers, die een volledig ambtenaren-apparaat achter zich hebben staan, tegenover een raad die grotendeels bestaat uit veredelde vrijwilligers die het naast hun reguliere werkzaamheden moeten doen. Bij sommige raadsleden leeft dan al snel de gedachte ‘het college zal het wel weten'. Zeker als het collegelid een partijgenoot is die van te voren in de fractievergadering heeft uitgelegd dat het plan toch echt goed is en de steun van zijn/haar partijgenoten verdient. (Geheel volgens de normen van het monisme.)

De berichten die in de pers verschijnen helpen ook niet echt bij de beeldvorming van de raad als hoogste orgaan. Al voordat de raad beslissingen heeft genomen verschijnen er berichten als: Stadskanaal doet dit... Stadskanaal doet dat. Afgelopen weekend weer een voorbeeld: Stadskanaal realiseert een multifunctionele accommodatie op SPW-terrein. O? Dacht ik bij mezelf. Ik kan me niet herinneren dat de raad daar toestemming voor heeft gegeven. Ik vroeg mij af waar de fout gemaakt werd. Maar toen las ik het persbericht vanuit het gemeentehuis: "Gemeente gaat multifunctionele accommodatie realiseren in Stadskanaal-Noord." Misschien dat de welkomstpakketjes die onder de raadsleden zijn verspreid, wat breder uitgedeeld kunnen worden.

ChristenUnie: Eerlijke berichtgeving

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden