Voorspelling

woensdag 13 mei 2009 10:53

Nog 294 dagen / 42 weken

Het lijkt druk te gaan worden, komend jaar op de stembiljetten. Op dit moment zitten er vijf partijen in de gemeenteraad. Onlangs heeft de SP al aangegeven waarschijnlijk mee te gaan doen met de verkiezingen en zojuist las ik dat ook D66 weer van de partij is.

Vorige keer deden ‘de jongens van D66’ (de lijst bestond uit 3 mannen van tussen de 18 en de 24) ook mee aan de verkiezingen maar haalden toen maar 235 stemmen. Destijds had D66 echter landelijk de wind tegen. Om voor mij onduidelijke redenen is de wind gedraaid en lijkt het D66 nu voor de wind te gaan. Het is nog steeds de partij van de vermaledijde marktwerking in de zorg, het te ver doorgevoerde individualisme en de dogmatische vrijzinnigheid, maar dat terzijde.

Groenlinks zal waarschijnlijk ook wel weer meedoen. Die haalden vorige keer op iets meer dan 100 stemmen na een zetel (die daardoor bij de ChristenUnie terecht kwam). Dat brengt het totaal al op 8 partijen. Wie weet gaan er ook nog andere partijen meedoen ter rechterzijde van het politieke spectrum, ze kunnen zich nog tot eind van dit jaar melden. Ik heb nog niets gehoord over een lokale PVV, maar je weet maar nooit. De zojuist genoemde drie ‘zekere’ deelnemers maken volgens mij allemaal wel kans op zetels als er gekeken wordt naar de stemvoorkeuren die de landelijke peilers aangeven.

Puur voor de sport ga ik vandaag, 42 weken voor tijd, alvast een voorspelling doen en dan kijken hoe ver ik er naast zit volgend jaar op 3 maart:

PvdA 6 (nu 10) - CDA 5 (nu 5) - ChristenUnie 4 (nu 4) - SP 3 (nu 0) - VVD 2 (nu 2) - GBS 1 (nu 2) - Groenlinks 1 (nu 0) - D66 1 (nu 0)
(totaal 23)
Daarbij ga ik ervan uit dat de PVV niet mee doet.

Dat zou wel lange vergaderingen op gaan leveren met zoveel partijen vrees ik. Misschien toch maar naar spreektijd toe dan.

Heeft u ook voorspellingen over hoe de zetelverdeling er uit komt te zien, reageer dan hieronder op dit bericht. Dan controleren we volgend jaar!

ChristenUnie: Dromen, Denken, Doen

 

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden