Statistiek

woensdag 22 april 2009 15:10

Nog 315 dagen / 45 weken

Vandaag heeft de provincie het aantal sollicitaties naar de burgemeesterspost in Stadskanaal bekend gemaakt, de politieke partijen die de kandidaten vertegenwoordigen en het aantal vrouwen dat gesolliciteerd heeft. Dat is ook alles wat u en ik te weten komen totdat de uiteindelijke kandidaat voorgedragen is. Met die cijfers zullen we het moeten doen. Er vanuit gaand dat uit deze kandidaten ook de uiteindelijke burgemeester benoemd wordt, levert dat bijzondere statistiek op:

Volgens de net bekend gemaakte cijfers is er statistisch gezien 6% kans dat onze huidige burgemeester een opvolger krijgt van zijn eigen politieke partij (CDA) en het zelfde geslacht (man). Er is 4% kans op een vrouw van D66, 6 maal zo weinig als de kans op een man van VVD-huize. De kans dat het college versterkt wordt met een lid van één van de partijen die ook in ons huidige college zetelt is maar liefst 90%. De kans dat er een ChristenUnie-burgemeester komt is nihil. Er heeft zich geen partijgenoot aangemeld.

Ik zal de cijfers kort vermelden. Totaal: 10. Mannen: 6, vrouwen: 4. Politieke kleur: PvdA: 4, VVD: 4, CDA: 1, D66: 1. Het aantal viel mij eerlijk gezegd toch wat tegen: 10 kandidaten. Het lijkt mij een eervol en mooi ambt om burgemeester van een middelgrote gemeente te zijn. Dat er maar 10 mensen gesolliciteerd hebben is dan opmerkelijk. Ook is er vermeld dat alle kandidaten op dit moment een bestuurlijke functie op gemeentelijk of provinciaal niveau bekleden. Dat betekent volgens mij: raadsleden, wethouders, burgemeesters, statenleden, gedeputeerden en commissarissen. Dat is een populatie van in totaal zo'n 13000 mensen dacht ik. Een te grote groep om voorspellingen uit te gaan doen. Dat zou een kans van nog geen 0,08% opleveren dat ik het goed zou hebben. We zullen het dus nog even met bovenstaande statistiek moeten doen.

ChristenUnie: nieuwsgierig en discreet

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden