Pensioen

vrijdag 24 april 2009 21:23

Nog 313 dagen

In het weekblad Binnenlands Bestuur dat vandaag op de mat viel stond een uitgebreid artikel over ‘langer doorwerken'. Dat is een interessante discussie. Er wordt al een tijdje steeds harder gesproken over werken tot ‘je 67e'. Ik vermoed dat als ik ooit van mijn pensioenrechten gebruik mag maken, dat dat niet voor mijn 70e zal zijn. Het is ook best een logische discussie. Mensen worden gemiddeld steeds ouder. Elk jaar dat mensen langer leven moet er ook AOW betaald worden. Als daar door een hele grote groep erg lang gebruik van gemaakt wordt, valt dat door de samenleving op den duur niet meer op te brengen. Toen de 65 jaar ingesteld werd zat de levensverwachting daar ook niet ver vanaf. De medische wetenschap is steeds beter geworden. We leven bewuster en gezonder en die vergrijzende trend zal daardoor waarschijnlijk ook nog wel even doorzetten.

Wat mij wel op valt is dat er in de politiek weinig verschil wordt gemaakt tussen verschillende soorten werk. Mensen die hun hele leven harde lichamelijke arbeid hebben moeten verrichten zullen minder gemakkelijk langer doorwerken dan mensen die voornamelijk hun werk achter bureaus doen (zonder dit werk te willen onderschatten trouwens). Vaak begint de eerstgenoemde groep ook nog eerder met werken. Het aantal dienstjaren maal een factor afhankelijk van de intensiteit van het werk zou een rekenmethode kunnen zijn om de pensioengerechtigde leeftijd dan te bepalen.

Ik denk dat onze landelijke tak wel op het goede spoor zit door mensen met een groot eigen vermogen en erg groot pensioen te korten op hun AOW. Hoewel dat ook weer het probleem oproept dat mensen die hun hele leven trouw gespaard hebben voor hun pensioen en keurig hun hypotheek hebben afbetaald de dupe kunnen worden van hun spaarzaamheid. Nogmaals: het is een interessante - en moeilijke - discussie.

Toen ik aan dit stukje begon wilde ik in de richting van de houdbaarheid van raadsleden gaan schrijven. Hoe lang zou een gemeenteraadslid idealiter blijven zitten? Die discussie is net zo moeilijk. Voor sommigen is één periode meer dan genoeg. Anderen houden het misschien wel 20 jaar vol, met een schijnbaar nimmer verminderend elan. Het blijft telkens weer een persoonlijke afweging, in samenspraak met het partijbestuur en de rest van een fractie. Ik heb voor het eerst voor de vraag gestaan of ik een periode door zou willen. Ik heb hem voor mijzelf inmiddels beantwoord. De bal ligt nu bij het bestuur en de leden. Maar daarna wordt het pas het interessantst. Want dan mag u, als kiezer, beoordelen welke personen aan hun pensioen als raadslid mogen beginnen!

ChristenUnie: In beweging

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden