Snel recht

dinsdag 28 april 2009 09:18

Nog 309 dagen

Ik kan mij blijven verbazen over hoe ‘de mens' in elkaar steekt.. En dan vooral op momenten dat de wijn is in de man... We kennen verschillende van die momenten dat er heel veel mensen tegelijkertijd in beschonken toestand zich in de openbare ruimte begeven. Oud-en-nieuw is er een voorbeeld van en de laatste jaren wordt ook de koninginnenacht voor drankgelagen gebruikt. Verschillende mensen lijken dan heel snel het onderscheid kwijt te zijn tussen wat wel en niet kan, tussen dijn en mijn, tussen een schouderklop en een rechtse directe. Tegenwoordig lijkt er geen volksfeest voorbij te kunnen gaan zonder achteraf een vermelding van ‘de politie heeft x mensen opgepakt'. Inmiddels is het bijna een geaccepteerd gegeven. Er wordt nog wel teleurstelling uitgesproken over weer tachtigduizend euro aan vernielingen tijdens oud-en-nieuw, maar de verwachting dat er wat aan gedaan kan worden in een volgend jaar blijft inmiddels achterwege.

Sinds een aantal jaren wordt er door justitie een nieuw instrument ingezet om de mensen die om een aantal specifieke overtredingen aangehouden worden snel te kunnen ‘verwerken': snelrecht. Voor 5 januari weten de meesten al welke straf hun deel is na misdragingen tijdens oud-en-nieuw. Ik las zonet op RTV-Noord dat dit instrument nu ook rondom koninginnedag, van woensdag tot vrijdagochtend ingezet gaat worden in de hele provincie Groningen. Een goede zaak. Maar zo jammer dat het nodig is.

De ChristenUnie heeft inmiddels een aantal malen gezegd dat de mogelijkheid van cameratoezicht in het centrum en op de belangrijkste overlastplekken onderzocht zou moeten worden. Daar is tot nu toe niets mee gedaan. Op verschillende plekken in Nederland zijn er goede ervaringen mee. Binnenkort zullen we spreken met de politie en het hen eens voorleggen. Misschien kunnen we ook zo wat al zo lang krom is wat sneller recht krijgen.

ChristenUnie: Veiligheid verbeteren met cameratoezicht

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden