BMPV

donderdag 07 mei 2009 19:12

Nog 300 dagen

Het zal je maar gebeuren. Je zit in de gemeenteraad die nadenkt over samenwerking met andere gemeenten. Als raad spreek je uit dat je een bepaalde kant op wilt. Het college heeft eigenlijk haar eigen plan al bepaald. De raad spreekt uit dat er onderzoek gedaan moet worden. Afgesproken wordt, dat nog niets wordt besloten tot de onderzoeken besproken zijn. Het college geeft vervolgens echter een verklaring af waarin ze uitspreekt de intentie te hebben te gaan samenwerken met een aantal gemeenten. Sterker nog, dat vanaf 1 januari aanstaande er een gezamenlijke organisatie zal bestaan. Dat overkwam de gemeenteraadsleden van Bellingwedde.

Indirect raakt het ook de gemeente Stadskanaal. Wij betalen ook mee aan het onderzoek naar samenwerking met Bellingwedde en Vlagtwedde. Nu besluit het college van Bellingwedde dus om alvast naar buiten te brengen dat ze samen willen gaan werken met Menterwolde, Pekela en Veendam, waar ook een onderzoek naar loopt. De ChristenUnie in Stadskanaal is al niet blij met de wijze waarop het besluit in Stadskanaal tot stand kwam, maar de wijze waarop het Bellingwedder college handelt is wel erg bijzonder.

Allereerst kan ik mij de woede van verschillende Belllingwedder raadsleden wel voorstellen. Je voelt je niet echt serieus genomen als het college toch zijn eigen gang gaat. Het lastige in deze kwestie is alleen wel dat de gemeentelijke organisatie een onderdeel is waar wettelijk gezien het college over gaat, en niet de raad. Een college heeft dus het recht om er zelf over te besluiten. Ik vind het wel opmerkelijk dat ze daarin de wil van de volksvertegenwoordiging voor lief nemen, maar dat recht hebben ze.

Gemeentelijke samenvoeging, dus fusie tussen de gemeenten, is wel een zaak van de raden, maar de wijze waarop een gemeentelijke organisatie vorm wordt gegeven is formeel iets waar colleges het alleen over eens zouden mogen worden. (Het bonnetje wordt vervolgens wel bij de raad ingeleverd.) Het probleem is dat het eigenlijk niet houdbaar is om te zeggen dat hier alleen over organisaties gesproken wordt. Hoe lang zou het duren voordat gezegd wordt: waarom meerdere besturen in kleine gemeenten handhaven, als je toch één organisatie hebt? Het is niet handig om vier besturen te laten beslissen over één organisatie. Laten we er één bestuur van maken, en dus: herindelen. Dan is het erg moeilijk om als raad nog op de rem te trappen.

Een dikke week geleden schreef ik nog een stukje: "de raad is de baas." Op bijna alle terreinen is dat zo. In Oost-Groningen hebben we echter ook te maken met colleges die heel goed weten op welke terreinen zij het voor het zeggen hebben. Politiek gezien op zijn minst een interessante situatie. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

ChristenUnie: Vraagt verantwoording

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden