Kies wijzer

donderdag 28 mei 2009 15:51

Nog 279 dagen

Het is nog maar een weekje tot de Europese Verkiezingen. Ik las gisteren een bijzonder berichtje.Van mensen die het kieskompas van de Vrije Universiteit hebben ingevuld is de kans 1 op 3 dat ze bij de ChristenUnie terecht kwamen als partij met de meeste overeenkomsten met uw mening. Als echter de Stemwijzer van het instituut voor publiek en politiek werd ingevuld is die kans maar 1%!

Ik ben altijd al wat wantrouwend naar dit soort stemvoorspellers. Zeker nadat ik bij een vorige verkiezing D66 als tweede keus kreeg voorgeschoteld na een eerste keus ChristenUnie. Op de voor mij belangrijke onderwerpen steunt D66 bijna alles waar ik tegen ben en vice versa. Er schuilt natuurlijk een gevaar in het beantwoorden van een aantal stellingen. Nooit kan daarmee een volledig beeld gegeven worden. Het is al een vooruitgang dat mensen gewicht kunnen geven aan een onderwerp. De nuance is echter totaal weg. Er zijn drie opties: voor, tegen of geen van beide. Maar zo werkt het vaak niet. De ChristenUnie heeft dan nog wel een aantal zeer principiële punten, maar dat geldt voor veel partijen niet. En aan veel onderwerpen zitten op zijn minst twee kanten. Politiek is ook een zoektocht naar consensus. Die wordt niet gevonden in al te scherpe stellingnames.

Eigenlijk kan er maar één conclusie zijn: iedereen die ChristenUnie als stemadvies kreeg, heeft een goed advies gehad. Iedereen die ChristenUnie niet als eerste stemadvies kreeg kan volgens mij toch beter op de ChristenUnie stemmen :)

ChristenUnie: Een verantwoorde keuze

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden