Stembureau

donderdag 04 juni 2009 19:34

Nog 272 dagen

Dat was een rare gewaarwording. Voor het eerst in mijn leven heb ik met het rode potlood gestemd. Ondanks dat ik mijn stem uitbracht in een verzorgingstehuis, had ik direct kleuterschool-flashbacks. Binnen de lijntjes blijven!! Mooi kleuren!! Ik heb nog weinig mensen gehoord die enthousiast waren over de ‘teruggang’ naar het rode potlood. Misschien is dat te wijten aan het feit dat veel van de mensen die ik er over hoor op het stembureau zitten en waarschijnlijk tot laat op de avond nog aan het tellen moeten. In het verleden was het een paar minuten na 9 uur duidelijk wat de uitslag was. Je drukte op ‘print’ en er rolde een kassarol uit de computer met een overzicht.

Ik begreep het ook niet helemaal waarom we nu weer terug moesten naar het rode potlood. Ik meende dat het er mee te maken had dat het stemgeheim niet gegarandeerd kon worden doordat niet uitgesloten kon worden dat iemand digitaal aflas op wie er gestemd werd. Wie kan mij tenslotte garanderen dat iemand niet over mijn schouder mee kijkt als ik mij stort op het kleuren binnen de lijntjes? Maar dat blijkt niet de reden te zijn. De actiegroep “wij vertrouwen stemcomputers niet” geeft aan dat ze het principieel oneens zijn met de stemcomputers omdat de uitslag nooit gecontroleerd kan worden. Ik moet toegeven dat daar best nog wat in zit. Formulieren kan je natellen. Van de stemcomputer komt eenmalig een rolletje naar buiten en dat is alles. Ik kan mij herinneren dat de stemcomputers wel uitgebreid vooraf gecontroleerd en verzegeld werden, maar ja, dat gebeurt ook door mensen en is ook moeilijk te controleren. Misschien valt er dus ook nog best wat voor te zeggen dat we weer ‘ouderwets’ stemmen, omdat we een tastbaar bewijs achterlaten, in de vorm van een ingevuld stemformulier.

Maar ja, dat wordt dus nog wat bij het tellen. De opkomst van deze verkiezingen lijkt niet al te hoog te zijn. (Als u nog moet stemmen: uw stem weegt dus in verhouding nog zwaarder!) Maar de gemeenteraadsverkiezingen trekken vaak twee maal zoveel stemmers. Dat wordt dus ook twee keer zo lang tellen... en twee keer zo lang wachten op de uitslag... Misschien moet u allemaal maar komen helpen met tellen dan...

ChristenUnie: Iedereen telt mee

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden