310.540

donderdag 11 juni 2009 16:35

Nog 265 dagen

Op de 101e dag van mijn dagboek een interessante serie getallen. Het getal van de titel zijn het aantal stemmen dat de ChristenUnie haalde een week geleden bij de Europese verkiezingen. Dat is best veel. Maar dat zijn er bijna 25000 minder dan Geert Wilders er in zijn eentje haalde. De PVV had net iets meer dan 2 keer het aantal stemmen dat Wilders persoonlijk binnen sleepte. Dat is best opmerkelijk. Dat levert Wilders niet één, maar bijna twee volledige voorkeurszetels op. Die hij allebei niet in zal gaan nemen, omdat hij in Brussel niet genoeg zicht- of hoorbaar zal zijn. Hij blijft dus in Den Haag.

Nu de vraag: Is het kiezersbedrog als iemand die in zijn eentje twee zetels haalt géén van beide in gaat nemen? In dit geval ben ik er nog niet zeker van. Hij had vantevoren namelijk gezegd dat niet te gaan doen. Dus zitten al de mensen die een voorkeursstem op hem hebben uitgebracht er naast... Maar je kan mensen ook niet kwalijk nemen dat ze op iemand stemmen die op een lijst staa. Wilders had dan misschien niet op die lijst moeten gaan staan. Hij had immers totaal de intentie niet om Europa in te gaan. Maar ja, dat had waarschijnlijk veel stemmen gekost.

Wilders is het gezicht van de PVV, het is zijn club. In de meest letterlijke zin van het woord ook: De partij heeft twee leden: Geert Wilders, en de Stichting Groep Wilders, waarvan ene G. Wilders enig bestuurslid is. Dat zijn toch rare constructies. Elke vorm van interne democratie is zo uitgesloten. Heel veel mensen vinden het allemaal best, stemmen graag op hem, wat en wie er ook namens hem zijn zetels in gaan nemen.

Dat is ook vaak hoe het gaat - helaas - rond lokale verkiezingen. Kiezers herkennen namen en groepen van de landelijke politiek en stellen die op één lijn met de lokale clubs. Hoe hard er ook gewerkt wordt lokaal, één misstap van een landelijke coryfee kan de lokale vereniging veel stemmen kosten. Andersom werkt het soms ook zo. De lokale verkiezingen worden nog ingewikkeld voor Wilders. Hij kan namelijk moeilijk in elk lokaal bestuur plaats nemen en op elke lokale lijst gaan staan als lijstduwer. De totale controle zal hij niet kunnen handhaven. Het wordt al spannend met de nieuwe los opererende Eurofractie. Zo kan de doorbraak van de PVV misschien tevens wel eens het begin van het einde gaan betekenen.

ChristenUnie: Stevige basis

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden