Terugkijken en vooruitblikken

dinsdag 23 juni 2009 12:52

Nog 253 dagen


Nabeschouwing raadsvergadering 22 juni 2009

De laatste reguliere raadsvergadering voor het zomerreces bevat vaak nog een lijvige agenda met alle punten die nog snel vastgesteld moeten worden voordat iedereen uitvliegt. Het lijkt er op dat we al die punten vorige maand al aan de orde gehad hebben. De agenda van gisteren besloeg namelijk een behapbaar aantal van 6 bespreekstukken. Het waren echter wel allemaal belangrijke stukken. Zij het politiek, zij het principeel, zij het beleidsmatig.

Het eerste stuk waar over gesproken werd was een ingekomen brief. De gemeente heeft een vergunning gegeven voor een airconditioning-constructie op het dak van de Oude Markt Passage (voorheen Autorama). Dit is echter een doorn in het oog van enkele bewoners van een naastgelegen flat die hun uitzicht zagen verdwijnen. Ik ben zelf een kijkje wezen nemen en kon de klacht van de bewoners begrijpen en heb dat signaal ook aan de wethouder overgebracht. De oplossing die de gemeente aandraagt om de constructie zwart te verven is niet afdoende. Dat idee werd ondersteund door CDA en PvdA. Er dient een oplossing te komen. De wethouder moest echter aangeven dat het op dit moment in bezwaarprocedure zit en hij er dus weinig over kwijt kon. We zullen het nauw in de gaten moeten houden.

Vervolgens kwam de Jaarrekening en het jaarverslag 2008 aan de orde. Dat is politiek een erg belangrijk gegeven omdat het een beoordelingsmoment voor het college is. Dat de cijfertjes allemaal kloppen is mooi, daar hebben we complimenten voor uitgedeeld aan de betrokken ambtenaren. De wijze waarop het college haar beleid uitvoerde is wel een discussie waard. Het positieve resultaat dat werd geboekt is te danken aan meevallers, daar heeft het college weinig invloed op gehad. Wat ook opviel is dat er veel werk niet werd uitgevoerd en daar dus veel geld van overbleef. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarnaast stond bij verschillende onderwerpen als status ‘in voorbereiding’, ‘in onderzoek’ of ‘in planning’, wat dus betekent dat de dingen nog lang niet af zijn. Dat is echter een vooruitgang ten opzichte van het jaar 2007 waar vooral te lezen viel dat het nog niet was gebeurd of was uitgesteld. Samenvattend kon ik namens de ChristenUnie stellen: Correct verslag, het nodige gedaan, maar nog genoeg te doen!

Daarna kwam de beleidsnotitie Jeugd en alcoholmatiging in Stadskanaal aan bod. Een jaar geleden heeft de raad een motie aangenomen waarin het college werd verzocht om met beleid te komen op dat gebied. Alcoholmisbruik is traditioneel een groot probleem in de Veenkoloniën, tegenwoordig begint dat misbruik op steeds jongere leeftijd. Het voorgestelde beleid kreeg hier en daar nog enkele handreikingen mee vanuit de raad. Zo gaf ChristenUnie-collega Ingrid aan dat wij de optie van vaste toegangstijden van de horeca zeer interessant vinden. Dit betekent dat bijvoorbeeld vanaf 01.00 uur geen nieuwe klanten in een gelegenheid mogen worden binnengelaten. Daarmee lopen de barren wel druppelsgewijs leeg, wat grote overlast voorkomt, wordt het gemiddelde uitgangstijdstip vervroegd en is er ook beter zicht op de alcoholnuttiging.

In juni 2005 nam de vorige gemeenteraad in een veelbewogen vergadering met een verschil van één stem het besluit om een verordening op een speelautomatenhal vast te stellen. Er werd door PvdA, VVD en bijna alle GBS-ers een voorstel gesteund waarmee een gokhal in Stadskanaal zou worden toegestaan. Nu, vier jaren later, blijkt er geen exploitant voor dit verfoeide gebeuren te vinden en is het hele plan van de baan. Als formele vaststelling daarvan kon ook de verordening worden ingetrokken. Uiteraard zijn wij daar zeer blij mee. Misschien wel één van de meest wijze beslissingen van dit jaar, nota bene één waarbij beleid wordt ingetrokken!

De raad sprak gisteravond in een commissiezitting naar aanleiding van het bovenstaande ook kort over de toekomst van Theater Geert Teis nu alle ontwikkelingen rondom het Playdium en de speelautomaten niet door gaan. Wij zijn al die tijd voorstander geweest van de nodige ontwikkelingen rondom het theater, zoals bijvoorbeeld een vlakke vloerzaal. Uiteraard willen we dat wel financieel wat beter uitgewerkt zien. Dat signaal werd door de hele raad aan de wethouder meegegeven.

Tenslotte kwam in de raadsvergadering nog de herijking van de toekomstvisie aan de orde. De ChristenUnie vond de titel Hoofdstad van de Veenkoloniën niet helemaal passend en wat schofferend naar de buurgemeenten met wie we ook samen willen werken. Dat vonden de meeste andere fracties ook. Maar een toekomstvisie dient grootse beelden en plannen te hebben, verdedigde de geïnspireerde Burgemeester Stavast vol vuur in zijn laatste betoog voor de raad.Want wat de vergadering extra bijzonder maakte was dat het de laatste vergadering was met de huidige voorzitter. Jur Stavast legt volgende week zijn ambtsketting af. Hij gaf zelf aan dat het toch wel wat met hem deed om na 13 jaar voor het laatst de hamer te laten vallen.

Al met al een gedenkwaardige avond, waarop de nodige wijze besluiten genomen werden en waar we terug hebben gekeken op het vorige jaar en vooruit tot 2025.

ChristenUnie: Chronisch beter

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden