Geert Teis

woensdag 24 juni 2009 14:07

Nog 252 dagen / 36 weken

“Doar woont de dege degelkhaid, de wille, vast as stoal.” Zo begint het derde en laatste couplet van het Grunnen’s Laid, geschreven door G.W. Spitzen, a.k.a. Geert Teis. De dichter uit Stadskanaal heeft nooit kunnen beseffen dat 90 jaren na het schrijven van het Groningse volkslied deze degelijkheid wel eens doorslaggevend kan gaan zijn in een discussie rondom het theater dat zijn naam draagt.

Vandaag meldt het Dagblad van het Noorden dat Geert Teis (het theater) misschien wel tegen de vlakte gaat. Dat is ietwat voorbarig. De raad sprak afgelopen maandag over de toekomst van het theater tegen het licht van het niet doorgaan van het “Playdium”. Er bestaan namelijk wel wensen om het theater uit te breiden met een vlakke vloerzaal en/of met extra zitplaatsen en een grotere buhne om ook grotere producties mee te trekken. Daarnaast schijnt er onderhoud nodig te zijn aan de kleedkamers. De muziekschool, die in het zelfde gebouw zit, kampt ook met ruimtegebrek.

De raad kreeg echter een weinig verhelderende notitie, zonder financiële uitwerking. Niet echt degelijk zeg maar. De hele raad wilde graag wat cijfers zien en de VVD wilde dan ook meteen berekend hebben wat complete nieuwbouw kost, om een goede afweging te kunnen maken. Die notitie is beloofd voor het eind van het jaar. De eerste schatting van de kosten verbouw en bouw van een Vlakke Vloerzaal alleen al is 5 á 6 miljoen. Dat is een beste hap uit het budget. Maar staat niet in verhouding tot een bedrag van snel 20 miljoen voor complete nieuwbouw. (Winschoten betaalt bijvoorbeeld ongeveer 24 miljoen voor haar nieuwe cultuurhuis, inclusief muziekschool en bibliotheek.)

Stadskanaal mag laten zien dat de dege degelkhaid nog steeds in onze contreien woont. Dat er geen onverantwoorde uitgaven gedaan gaan worden. Een kwart van onze begroting uitgeven aan een theater lijkt mij belachelijk, zeker als je ziet met welke problemen de gemeente verder geconfronteerd wordt. Vlakke vloerzaal: okay, nieuwbouw Geert Teis: nee. Misschien moeten we de discussie rondom privatisering van het Theater ook maar weer eens aanzwengelen.

ChristenUnie: Het theater privatiseren

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden