Benoeming

woensdag 08 juli 2009 08:17

Nog 238 dagen / 34 weken

Het is definitief. Baukje Galama wordt de nieuwe burgemeester van Stadskanaal. Afgelopen vrijdag kwam de griffier met het nieuws, maar ik wist niet of het al voor de openbaarheid was, dus heb ik even gewacht tot de media er mee kwamen.

Er is een Koninklijk Besluit – want zo gaat dat nog steeds met burgemeestersbenoemingen – dat mevrouw Galama eerste burger van onze gemeente mag worden. Hare Majesteit heeft het besluit afgelopen week ondertekend.

Het is een bijzondere procedure. De Commissaris van de Koningin is belast met een voordracht. Hij doet een eerste ronde sollicitaties en geeft zijn bevindingen door aan de raad, vertegenwoordigd in een vertrouwenscommissie. De raad kiest op voorspraak van de vertrouwenscommissie haar gewenste kandidaat, maar de commissaris houdt de mogelijkheid om daarvan af te wijken. Die voordracht gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken, die het af kan wijzen of goed kan keuren. Als er goedkeuring plaats vindt, dient de Koningin haar handtekening er nog onder te zetten, het is ten slotte Haar benoeming. Een burgemeesterskandidaat kan zo op vier niveaus geblokkeerd worden.

Er is in Nederland wat geëxperimenteerd met de gekozen burgemeester. Puur gekeken naar de procedure zoals hij er nu is lijkt het er wel gemakkelijker op te worden, maar ja, het is pas echt een vrije verkiezing als op iedere kandidaat ook gekozen kan worden. Tot dusver was er in de gemeenten waar gestemd werd, al een uitgebreide voorselectie geweest door de bovenstaande personen, waardoor er maar twee kandidaten overbleven, soms zelfs van dezelfde partij! Dat valt nog moeilijker uit te leggen…

ChristenUnie: Ambitieus, maar realistisch

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden