Drentse Horn

woensdag 15 juli 2009 07:29

Nog 231 dagen / 33 weken

Een kleine 400 jaren geleden werd door Jan Sems en Jan de la Haye een lijn getrokken van het Zuidlaardermeer tot aan ter Haar (bij Ter Apel). Die lijn is bekend geworden onder de naam Semslinie. Dit gebeurde om definitief te bepalen waar de grens zou liggen tussen de gebieden van de Drentse marken en de Westerwoldse boeren. Met een kleine wijziging om het klooster van Ter Apel toch op Gronings grondgebied te laten vallen is dit de grens geworden tussen Groningen en Drenthe. Onder andere de Semsstraat en Semskade herinneren nog altijd aan het werk van Jan Sems en zijn collega.

Wat ook aan die grens herinnert is de vorm van Stadskanaal. Langs het kanaal ontstond de eerste bebouwing. Vervolgens werden er wijken achter gebouwd. Dat kon echter maar aan één kant, omdat aan de andere kant de provinciegrens ligt. Eeuwenlang is dat het geval geweest tot een paar jaren geleden er plannen werden getekend voor het gebied aan de andere kant. In samenwerking met de gemeente Borger-Odoorn en de beide provincies kwam het idee van Drentse Horn tot stand. Gronden en zelfs huizen werden aangekocht. Het eerste deel van het gebied is al tot ontwikkeling gebracht, tegen Nieuw Buinen aan. Maar verreweg het grootste gedeelte moet nog voorbereid worden.

Het wil echter niet zo vlotten met de uitgifte van gronden. De wethouder ontkent het, hoewel hij toegeeft dat er minder gebieden aan mensen van buiten het gebied worden verkocht dan vooraf werd verwacht en de kavelgrootte is vrijgegeven, waardoor minder huizen gebouwd zullen worden. De PvdA gaat het echter niet snel genoeg en die lieten in de krant optekenen dat het plan maar heroverwogen moet worden. Dat vind ik wel erg snel. Het zijn op dit moment geen beste tijden voor dat soort plannen, maar over een aantal jaren zal de economie en de verhuisdrang van veel mensen wel weer aantrekken. Het gaat misschien niet helemaal volgens het oorspronkelijke tijdplan, maar om nu de stekker helemaal uit het project te trekken vind ik wat voorbarig. Het kost waarschijnlijk ook nog eens een miljoen euro per gemeente.

ChristenUnie: Drentse Horn in alle rust verder ontwikkelen

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden