Raadszaal

vrijdag 24 juli 2009 23:36

Nog 222 dagen

In het weekblad binnenlands bestuur stond een artikel over de nieuwe raadszaal van de gemeente Arnhem. Bij een noodzakelijke renovatie is er door de griffier, een debatdeskundige en een architect gezamenlijk nagedacht over de meest ideale indeling voor de plek waar de lokale democratie plaatsvindt.

De uitkomt ziet er wel mooi uit. De 39 raadsleden en collegeleden zitten in een dubbele cirkel in zeven taartpunten. Het publiek zit er direct achter. Ik ben benieuwd of het het debat ook verlevendigt en nog veel belangrijker: of de inhoud er beter van wordt.

In Stadskanaal hebben we te maken met een raadszaal die verre van ideaal is. De ruimte is net groot genoeg om iedereen een plaats te geven. Het publiek moet een niveau hoger gaan zitten. We zitten in een soort van vierkante vorm, waarbij een groot gedeelte van de PvdA, de VVD, GBS en ChristenUnie onder de publieke tribune zitten. Dat is niet alleen jammer van de zichtbaarheid, het kan er regelmatig wel heel warm worden. Net als op de publieke tribune trouwens, wat niet heel gastvrij is voor het publiek dat al niet in drommen opkomt over het algemeen.

Een voordeel van onze raadszaal ten opzichte van de Arnhemse zaal is wel dat iedereen een interruptiemicrofoon heeft. Daar is namelijk besloten de microfoons van tafel te halen en de raadsleden te dwingen naar een microfoon in het midden van de zaal te lopen. Daar wordt het debat misschien wel overzichtelijker van, maar of het de interruptiebereidheid van de raadsleden bevordert vraag ik mij af. Ik ben blij met mijn microfoon op tafel, om af en toe tussendoor wat te kunnen vragen.

Toch hoop ik dat er een moment komt dat de raadszaal op de schop genomen wordt. Zodat voor iedere volger duidelijk wordt welke partij welke standpunten verkondigt. De vorige griffier had dromen over beeldschermen en internet in de tafels. Of dat realistisch of noodzakelijk is weet ik niet. Een situatie waarbij het debat voor zowel voerders als volgers overzichtelijk, aantrekkelijk en laagdrempelig is lijkt mij echter een mooi ideaal.

ChristenUnie: De raadszaal optimaliseren.

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden