Privacy

maandag 21 september 2009 19:41

Nog 163 dagen

 

Het is een slechte dag voor de privacy. Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat de gegevens van iemand die anoniem melding deed bij het meldpunt “M” toch in het dossier zijn terechtgekomen, omdat die persoon werd afgeluisterd door de politie. Dat in tegenspraak met de bezwering dat niemand die naar M belt bekend zou kunnen worden, indien hij/zij dat niet wenst. Dat meldpunt kan dus ook opgedoekt worden. Vanaf nu zullen mensen zich niet meer veilig wanen.

 

Daarnaast is het de eerste dag dat mensen die een nieuw paspoort aanvragen vingerafdrukken af moeten staan, die op een chip in dat paspoort komen. De reden die hiervoor wordt gegeven is dat dat zekerder moet maken dat de persoon die een paspoort toont ook werkelijk de eigenaar van dit paspoort is. Ik zie de noodzaak er nog niet echt van in. Maar het is wettelijk verplicht, dus als ik volgend jaar mijn nieuwe paspoort zal moeten halen moet ik er ook aan geloven. Op het gemeentehuis vindt u dus tegenwoordig scanners om de vingerafdruk op te nemen. Het valt me op met hoe weinig tegenstribbelen al deze maatregelen worden doorgevoerd.

 

Enige tijd geleden toen de identificatieplicht werd ingevoerd voor iedere Nederlander was er nog wel enig protest, en ook nog wel terecht naar mijn idee. De enige eerdere keer dat iets dergelijks van alle burgers werd gevraagd was ten tijde van de Duitse overheersing. Niet zo zeer om de herinneringen aan die tijd, als wel vanwege de mogelijkheden die een kwaadwillende heeft met een dergelijke identificatieplicht.

 

Negen jaren en tien dagen geleden veranderde de wereld door de aanval op het WTC. Dat blijkt onder andere uit al deze maatregelen. Ik denk niet dat ik de wereld er beter of mooier door vind worden.

 

ChristenUnie: veiligheid én privacy

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden