50+

maandag 05 oktober 2009 10:13

Nog 149 dagen

 

Gisteren werd ik tijdens het koffiedrinken na de dienst aangesproken door een zuster. Nu lees ik op zondag normaliter geen stukken en bereid mijn bijdragen niet voor, maar uitleg geven aan een geïnteresseerde of bezorgde moet denk ik kunnen. Zij vroeg mij of de gemeente (met kleine ‘g’) niet iets kon doen aan arbeidskansen voor oudere mensen. Ze zat zelf in de moeilijke situatie dat haar man een salaris op het minimum heeft en zij twee van haar drie jaren WW heeft gehad. Ze is de vijftig gepasseerd en doet van alles om weer aan het werk te komen. Ze volgt studies, cursussen, loopt stage en netwerkt zich suf. Maar telkens als er een vacature opent wordt die vervuld met een persoon van half haar leeftijd. Ik kan me haar frustratie voorstellen.

 

Ik heb haar moeten uitleggen dat de gemeente zelf niet het aantal banen binnen de gemeente en de economie in de hand heeft. We moeten de randvoorwaarden voor bedrijven om zich hier te vestigen en uit te breiden zo gunstig mogelijk maken, maar we kunnen niet voor de personeelsmanagers gaan beslissen hoeveel mensen en nog belangrijker: wíe ze aan moeten nemen. Wel denk ik dat de gemeente zelf een voorbeeldfunctie kan vervullen in het aannemen van moeilijk plaatsbare groepen.

 

Daarnaast moeten de oplossingen op peil zijn voor de mensen die écht geen baan kunnen vinden en daarom van een minimum moeten rondkomen. Dat hebben we recentelijk gedaan door een herziening van het minimabeleid. Daar heb ik haar ook op gewezen, dat ze een keer een afspraak zou moeten maken met het UWV en een minimavoorlichter van Welstad om haar rechten op een rijtje te krijgen. Toch is het me nog maar weer eens duidelijk hoe belangrijk het is dat er voldoende banen zijn. De bovengenoemde randvoorwaarden moeten dus echt op peil zijn. Misschien moeten we het daar binnenkort ook maar eens in de raad over gaan hebben.

 

ChristenUnie: Bedrijvigheid stimuleren

 

 

 

p.s. de komende vijf dagen zijn we er even tussenuit. Mogelijkerwijs schrijf ik toch dagelijks een heel kort stukje. Die zal ik dan later publiceren.

 

 

 

 

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden