Getal

maandag 12 oktober 2009 22:22

Nog 142 dagen

 

Mensen kunnen veel invloed hebben als ze samen één geluid laten horen. Als veel mensen volgend jaar op 3 maart massaal ChristenUnie gaan stemmen zal Nederland er anders (en ik denk mooier) uit gaan zien. Een bank blijkt in de problemen te komen als de ‘gewone mensen’ massaal hun spaarcentjes opnemen. Een vakbondvoorzitter krijgt het moeilijk als veel leden commentaar gaan geven op haar uitspraak met iemand in gesprek te willen. Een raar Japans televisieprogramma wordt succesvol omdat er miljoenen mensen naar kijken. Veel mensen laten aan Maurice de Hond weten geen PvdA te stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn en de hele partij is in rep en roer.

 

Al deze getallen, hoe fictief ook, hebben invloed. Het is ook opmerkelijk dat er soms geen concrete cijfers te noemen zijn, maar ze toch veel invloed hebben. Een peiling blijft een peiling, en de drie grootste peilers laten toch wel een behoorlijk verschil zien (bij de PvdA bijvoorbeeld 8 zetels!). Het dieptepunt in één van die peilingen haalt echter uitgebreid de pers. Hoeveel zegt een aantal kijkers – nota bene gebaseerd op een erg kleine steekproefpopulatie - over de kwaliteit van een programma?

 

In onze gemeenteraad telt eigenlijk maar één aantal: 12. Dat is het aantal raadsleden dat nodig is voor een meerderheid. Het gebeurt echter niet vaak dat het op één stem aankomt. De meeste besluiten halen een ruime meerderheid.

 

Soms is een unaniem besluit belangrijk. Om extra kracht aan het besluit te geven. De burgemeestersbenoeming was unaniem, om maar een voorbeeld te noemen. Soms is het ook heel belangrijk om tegen iets te stemmen, ook al haalt het ondanks dat een ruime meerderheid. Daarmee vertegenwoordig je een smaldeel van de gemeente die niet achter het besluit kan staan. Dat is ook een krachtig signaal. De huidige fractie vertegenwoordigt in ieder geval de bijna 2300 mensen die op de partij gestemd hebben met de verkiezingen, en proberen dat te doen met het goed van de hele gemeente in het achterhoofd. Dat zijn harde getallen. Geen peilingen, geen losse signalen, maar een mandaat. Gelukkig is dat hetgene dat telt.

 

ChristenUnie: echte zekerheden

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden