Premier

zaterdag 31 oktober 2009 17:08

Nog 123 dagen

 

Dat wordt een interessante gang van zaken. Stel dat de premier inderdaad vertrekt. Wat dan? Het CDA iemand laten aanwijzen die het team van zijn voorganger overneemt? Één van de vice-premiers laten interrimmen of overnemen? Of toch nieuwe verkiezingen uitschrijven? Dat laatste is voor mijn gevoel staatsrechtelijk niet helemaal juist omdat we in Nederland onze vertegenwoordigers op basis van lijsten kiezen en niet op personen. De premier wordt normaal gesproken aangeleverd door de grootste partij die na onderhandelingen in het kabinet terecht komt. Dat hoeft echt niet de nummer 1 te zijn van de kieslijst waarop die partij deelneemt aan de verkiezingen.

 

We lijken soms echter in een Idols-democratie terecht gekomen te zijn. Mensen gaan af op de uitstraling van personen die veel in het nieuws zijn. Mensen kiezen Wilders, Bos of zelfs Rouvoet.. Alleen het sms-en ontbreekt nog. Ik heb het idee dat als mensen maar even het programma en het verleden van D66 zouden nalezen, dat een forse daling van het aantal Pechtold-stemmers te weeg zou moeten brengen. Mensen die 7 jaren geleden Fortuijn stemden hebben waarschijnlijk niet de bedoeling gehad een heel cordon ongeleide projectielen onder de bezielende leiding van Mat Herben het land te laten leiden. Als je de Idols-democratie als gegeven beschouwt zijn verkiezingen misschien wel de beste optie: heeft een Balkenende-stemmer zijn stem ook bedoeld voor Van Geel / Verhagen of Eurlings?

 

Het vertrek van een zittend premier is een erg onbekende situatie in ons landsbestuur. Als ik de burgemeester van Groningen mag geloven is dat niet meer voorgekomen sinds de 19e eeuw. In de gemeentepolitiek gebeurt het vaker dat een ‘eerste wethouder’ of een stel wethouders opstapt. Omdat de gemeentewet niet voorziet in de mogelijkheid nieuwe lokale verkiezingen uit te schrijven moet er dus vanuit de bestaande situatie een nieuwe college worden gevormd. Soms worden er enkel nieuwe poppetjes geleverd, soms verandert de samenstelling van partijen in het college. Misschien dat het landelijk bestuur hierin een voorbeeld kan nemen aan het lokaal bestuur. Het lijkt mij namelijk niet wijs om halverwege een regeerperiode en in crisistijd ineens een periode zonder regering te zitten, wat het gevolg zou zijn als er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Wat dat betreft is het misschien het beste als Balkenende de periode af zou maken. Maar ja, wie weet hoeveel hij als president van de EU voor Nederland zou kunnen betekenen...

 

 

ChristenUnie: Zekerheid

ChristenUnie: Altijd een oplossing

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden