Afhaken

zaterdag 07 november 2009 13:22

 

 

Nog 116 dagen

 

Het weekblad Binnenlands Bestuur heeft een uitgebreid artikel gewijd aan het vroegtijdig vertrekken van veel raadsleden. Sinds de laatste verkiezingen is een kwart van de oorspronkelijk verkozen raadsleden vertrokken. 40% omdat ze wethouder werden en 60% om andere redenen. Veelal vanwege het werk zelf: omdat het te veel of te druk is of omdat het tegenvalt. Dat laatste kan gebeuren doordat er veel nieuwe raadsleden zijn benoemd na de vorige verkiezingen (43,5%) die te weinig idee hadden wat het werk inhield.

 

Het leek mij wel even interessant om te kijken hoe in Stadskanaal de vlag er bij hangt. Er zijn ook de nodige wisselingen geweest. Alleen bij de ChristenUnie is niets veranderd sinds de laatste verkiezingen!

 

Sinds 7 maart 2006 zijn de volgende mensen in de raad benoemd en weer vertrokken:

 

Voor het CDA: Bessembinders (werd wethouder), Alons (vertrokken)

Voor de PvdA: Van de Kolk (werd wethouder), Duit (werd wethouder), Van der Molen (werd wethouder in Delfzijl)

Voor GBS: Haandrikman (vertrokken)

Voor de VVD: Booij (werd wethouder)

 

Dat is een aantal van 7 op 23, iets meer dan 30%. Daarmee halen we ruim het landelijk gemiddelde. De reden in 5 van de 7 gevallen was een wethouderschap. Wat als ‘goede’ reden wordt gezien, hoezeer ook wethouders van buiten de raad benoemd zouden mogen worden sinds het dualisme werd ingevoerd in 2003. In Stadskanaal is dat nog niet gebeurd.

 

Sinds de verkiezingen in 2006 maakten er 12 raadsleden hun debuut in de gemeenteraad. Met 52% een behoorlijk percentage.

 

Het CDA heeft inclusief Bessembinders vier verschillende fractievoorzitters gehad, die om verschillende redenen hun fractievoorzitterschap opgaven.

 

Uiteindelijk blijkt dat de ChristenUnie hierin dus ook een erg stabiele factor is. Vier raadsleden benoemd in maart 2006 en nog steeds dezelfde vier in de raad. Daarbij waren dit keer echter wel twee nieuwelingen, die overigens beiden hopen er nog een periode aan vast te plakken...

 

 

ChristenUnie: echte doorzetters

ChristenUnie: niet onvoorbereid in de raad

 

update 15.44 uur: ik zag zojuist op de vandaag ontvangen raadsagenda voor eind deze maand dat VVD-raadslid Dijkman ook per 30 november afscheid neemt in verband met een verhuizing buiten de gemeente. Dat betekent dat Stadskanaal naar 35% gaat wat betreft vroegtijdig vertrokken raadsleden. Dat betekent ook dat de VVD voor twee raadszetels vier raadsleden moet inzetten. Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid ook de 13e debutant in de gemeenteraad deze periode...

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden