Doorslaggevend

dinsdag 10 november 2009 23:56

Nog 113 dagen

 

Het was een bijzondere raadsvergadering gisteravond. Voor de gehele raad, voor de ChristenUnie en voor mij persoonlijk. Het was bijzonder voor de hele raad omdat er niet eerder deze raadsperiode zo concreet gesproken is over meerdere concrete nieuwe projecten. Het was bijzonder voor de ChristenUnie omdat nagenoeg al onze ideeën over deze grote projecten gevolgd zullen worden en de ChristenUnie in bijna alle wijzigingen de doorslaggevende factor was. Met verschillende partners werden één voor één al onze plannen aan een meerderheid geholpen. Voor mij persoonlijk was het een bijzondere vergadering omdat die plaatsvond één dag na de geboorte van mijn eerste kind. Ik heb gedeelten van de vergadering bij mijn vrouw en zoon in het ziekenhuis doorgebracht, en gedeelten in de raadszaal. Daarbij bleek ik, namens de ChristenUnie, een doorslaggevende stem te hebben in met name het besluit rondom het Geert Teis theater.

 

Het was de avond van de Algemene Beschouwingen. Dit gebeurt naar aanleiding van de begroting van het komende jaar. Daarnaast werd er dit jaar uitgebreid gesproken over een viertal miljoenenprojecten: Het aanpakken van de Hoofdstraat à 4 miljoen euro. Een upgrade van Theater Geert Teis volgens drie scenario’s van respectievelijk 3,8 , 7,7 en 25,1 miljoen. Het bouwen van een Multifunctionele accomodatie in Stadskanaal-Noord à 4 miljoen. En tenslotte het recreatiepark op het terrein waar vroeger de AZC stond, voor iets minder dan 1,5 miljoen euro.

 

De ChristenUnie vindt het uitgeven van vele grote sommen geld in deze onzekere tijd niet wenselijk en staat eigenlijk alleen volledig positief tegenover het Hoofdstraatplan. De rest is allemaal veel te onduidelijk, zowel financieel als qua maatschappelijk draagvlak. Het theater mag wat ons betreft geprivatiseerd worden, en de kosten anders beperkt te worden tot de noodzakelijkheden en wettelijke eisen. Die kosten blijken 1,3 miljoen te zijn. Een motie daartoe van de VVD haalde het met 11 tegen 10. Dit was mogelijk doordat er leden van de PvdA en GBS afwezig waren, die anders voor het voorstel gestemd hadden. Sterker nog, beide partijen steunden net als het college scenario 2, dat een uitbreiding van het theater met totale kosten van 7,7 miljoen betekende. Ik was van deze motie op de hoogte en van de stakende stemmen op 10 tegen 10 door mijn afwezigheid. Daarom heb ik nog maar een ritje vanuit het ziekenhuis naar de raadszaal gemaakt om hierover te stemmen. Het scheelt de gemeente uiteindelijk bijna 6,5 miljoen euro! Met het CDA (5) en de VVD (2) haalde de ChristenUnie (4) namelijk een meerderheid voor een upgrade slechts van het hoogstnodige!

 

De veranderde verhoudingen in de raad, en een concreet verzoek om duidelijkheid van de burgemeester na afloop van de tweede termijn leverde een schorsing op en een zestal nieuwe amendementen. Onze fractievoorzitter Wubs daagde namelijk PvdA-fractievoorzitter Kanter uit om met amendementen te komen over de projecten. De PvdA wilde namelijk nu geen geld reserveren voor elk van deze projecten tot er meer duidelijkheid is over de gemeentefinanciën. Met name het CDA vond deze insteek erg zwak en begreep niet hoe de PvdAfractie het door de PvdA gedomineerde college zo af kon vallen. De PvdA kwam echter per project met voorstellen om het nu niet op geld te zetten. Met twee daarvan stemde de ChristenUnie – tot ontzetting van het college – in: De MFA-Noord en het recreatiepark. Daarmee zijn die twee voorlopig van de baan, want de ChristenUnie en de PvdA hebben samen een meerderheid. Wat betreft de Hoofdstraat en Geert Teis steunden we de VVD-amendementen.

 

Een enerverende avond waarbij een te meer bleek dat de ChristenUnie van doorslaggevende waarde is!

 

ChristenUnie: doorslaggevend

ChristenUnie: enerverend

 

 

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden