Stoppen

donderdag 12 november 2009 19:33

Nog 111 dagen

 

Op Kanaalstreek.nu en dvhn.nl valt te lezen dat wethouder Duit na de verkiezingen niet meer terug zal keren. Dat vermoeden had ik al, mede gezien de peilingen voor de PvdA en de aankondiging van wethouder Van de Kolk dat hij nog even door wil. Het heeft mij soms verbaasd hoe hard Duit werd aangepakt door de fractie die hem had voorgedragen. Soms terecht in mijn ogen, soms onterecht. Ook daardo\or had ik al het vermoeden dat hij niet nog eens terug zou komen.

 

Duit is één periode wethouder in deze gemeente. In zijn rol als wethouder heb ik verschillende malen met hem de degens mogen kruizen. Regelmatig waren we het oneens. Dat hoort zo in het debat, dat is helemaal niet erg. Naar mijn beleving echter heeft de wethouder het zichzelf zo hier en daar wel erg moeilijk gemaakt. Neem bijvoorbeeld het computerprogramma “bereken-je-recht”. In de negatieve zin ‘een gebed zonder einde.’ Het kon en zou snel gebeuren, zei Duit in 2006. Vervolgens bleek het daarna achtereenvolgens: ietwat vertraagd, technisch onmogelijk en mogelijk, en het afgelopen jaar zou het gaan gebeuren. De wethouder schijnt er afgelopen maandag weer over te zijn begonnen nadat zijn eigen partij er nog maar eens naar had gevraagd. Feit is wel dat het hem in 4 jaren niet is gelukt zo iets simpels als een eenvoudige website de lucht in te krijgen.

 

Daarnaast heeft Duit verschillende malen communicatieproblemen gehad met verschillende organisaties. Zo heeft hij – in tegenstelling tot wat hij van zijn voorganger vroeg – geen contact gezocht met werkgevers rondom de afbouw van WIW/ID banen. Daarnaast bleken de sportverenigingen rondom de tariefsverhoging een andere opvatting te hebben over goede communicatie dan de wethouder. En eenmaal heb ik de wethouder moeten zeggen dat hij de schijn tegen had in een geval waarbij het zijn woord was tegen dat van de motorsportvereniging MAC. Ook dat is een half jaar later nog geen afgeronde zaak, ondanks enkele toezeggingen om toch echt snel in gesprek te gaan.

 

Één van de dingen die mij echter het meest bij is bijgebleven is de discussie tussen ons beiden over de definitie van armoede. De wethouder wilde maar niet begrijpen dat armoede geen optelsom van neutrale sociale factoren is, maar gestoeld is op een tekort of gebrek aan materiële of immateriële zaken. Dat ging er bij de rode wethouder niet in. Ongelooflijk.

 

Voor verschillende onderdelen van het beleid en sommige acties van de wethouder had ik dus weinig begrip, voor zijn aankondiging te stoppen wel.

 

 

ChristenUnie: opnieuw een wethouder?

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden