Raar

woensdag 25 november 2009 17:08

Nog 98 dagen / 14 weken

 

Toen ik gisteravond even aan het zappen was, zag ik ineens één van onze wethouders voorbij komen. Ik was net al langs RTV Noord gekomen, en keek even raar op toen bleek dat ik naar het NOS-journaal zat te kijken. Onze loco-burgemeester mocht uitleggen welke maatregelen de gemeente denkt te gaan nemen tegen jongeren zoals de tien die gisteren zijn opgepakt, waarvan een deel uit onze gemeente.

 

Het is heel raar om op het NOS-journaal en commerciële nieuwsbulletins een kruispunt in beeld te zien waar ik regelmatig afsla richting mijn schoonouders, met het bericht er bij dat op dat kruispunt twee willekeurige voorbijgangers het slachtoffer werden van een stel gekken. Anders kan ik het niet noemen. Wat gaat er in je om als je het leuk vindt om volstrekt onbekenden met honkbalknuppels te gaan bewerken?! Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Er werd meteen verwezen naar drank- en drugsgebruik die ook een rol spelen in het hele gebeuren.

 

Ik probeer te bedenken waar het fout moet zijn gegaan dat dit soort dingen zich voor gaan doen in onze omgeving. De beschikbaarheid van drank en drugs voor minderjarigen lijkt mij slechts een versterkende factor. Dat wil niet zeggen dat we daar niet heel hard tegen moeten gaan optreden. Drooglegging zal wel geen optie zijn, maar ik begin er steeds meer voor te voelen. In Zweden werden kopers van sterke drank geregistreerd. Alleen bij echte, door de overheid gecontroleerde speciaalzaken was het mogelijk om  hogere alcohol-percentages te kopen. Misschien dat dat hier ook kan helpen.

 

Daarnaast is er misschien aanleiding om te gaan kijken naar opvoeding en scholing. Dat is iets waar de gemeente kan bijdragen. Misschien is het voor een bepaalde groep jongeren aan de late kant, maar laten we dan voor een volgende generatie de opvoedondersteuning wel op een acceptabel niveau brengen! Toch weet ik dat de oorzaak ook dieper te vinden is. Ik wil niet zeggen dat Nederland een jaar of vijftig geleden er beter uitzag, maar de sociale cohesie was een stuk sterker. Traditionele verbanden moesten en zouden doorbroken worden, individuele vrijheid gold en geldt als het grootste goed, de ander verwerd van naaste tot verre.

 

Ik heb nog niet vaak Bijbelse teksten aangehaald, maar misschien dat er aan het gebeuren is wat Christus ons 2000 jaar geleden al voorspelde: “En doordat de wetteloosheid toeneemt, zal bij velen de liefde bekoelen.”

 

 

ChristenUnie: Drank- en drugsproblematiek hard aanpakken

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden