Geven

vrijdag 18 december 2009 20:33

Nog 75 dagen / 2,5 maanden

 

In Groningen is vandaag het glazen huis geopend, of beter gezegd: gesloten. Prinses Maxima sloot 3 radiodj’s op die tot kerstavond vasten, liedjes draaien en zoveel mogelijk geld proberen in te zamelen voor de bestrijding van malaria. Een heel goed doel.

 

Het college heeft al toegezegd elke euro die in Stadskanaal ingezameld wordt, te verdubbelen, tot een maximum van 1 euro per inwoner. (Dus maximaal ongeveer 33.500). Ik vermoed dat dat geld wel uitgegeven zal gaan worden. Ik vraag me trouwens af of daar formeel geen raadsbesluit voor nodig is, maar mocht het zo zijn, dan zal het het ongetwijfeld halen.

 

De laatste keer dat ik mij kan herinneren dat de raad geld uitgaf voor een goed doel, was voor de getroffenen van de orkaan Nargis in Birma. Daarvoor werd 50 cent per inwoner overgemaakt in mei vorig jaar.

 

Ik verbaas mij altijd over opmerkingen dat Nederland te veel geld aan ontwikkelingshulp uitgeeft. Als ik mij niet vergis wordt maar 0,8% van het budget daaraan besteed. Doelmatigheid van de bestedingen wordt regelmatig in twijfel getrokken.

 

Een aantal jaren geleden waren we met leden van de lokale ChristenUnie op excursie in Brussel. Onze vroegere europarlementariër Hans Blokland hield toen een warm pleidooi voor ‘opvang van vluchtelingen in de regio’. Hij merkte toen op dat we in Nederland meer geld uitgeven aan de paar duizend asielzoekers per jaar, dan dat (toen nog) Lubbers als VN-hoge commissaris voor de Vluchtelingen in totaal aan zo’n 30 miljoen vluchtelingen kon besteden.

 

Veel partijen noemen zich sociaal. Maar ik denk dat je je zelf pas echt sociaal mag noemen als het niet ophoudt bij de grenzen.

 

ChristenUnie: Nooit onaangedaan

 

 

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden