Belangrijke dag

dinsdag 19 januari 2010 19:07

Nog 43 dagen

 

Het is vandaag een belangrijke dag. Een hele belangrijke. Mensen die het aftelgetal hierboven zien en erg geïnteresseerd zijn in verkiezingen of een bizar grote kennis van triviale zaken hebben, weten hoe opvallend die “nog 43 dagen” in verkiezingstijd zijn.

 

In de kieswet staat namelijk dat de verkiezingen exact 43 dagen na de kandidaatstelling plaatsvinden. Waarom dat aantal van 43 is gekozen, is mij niet geheel duidelijk. Even googelen levert alleen als antwoord dat die tijd nodig is om de lijsten te kunnen controleren.

 

Het betekent echter concreet dat onze partijsecretaris er (als het goed is) voor heeft gezorgd dat vandaag onze kandidatenlijst met allerlei bescheiden op het gemeentehuis is terecht gekomen. Ik begreep van hem dat hij zelfs in een noodscenario heeft voorzien. In het geval hij door overmacht er écht niet zelf kan komen heeft hij iemand gemachtigd om de papieren namens hem in te leveren.

 

De wet is daar echt strikt in. Te laat in leveren (of zelfs te vroeg!) betekent simpelweg niet meedoen. Progressief Margraten mocht 4 jaren geleden niet meedoen omdat de lijst 13 minuten (!) te laat binnen was gekomen. De burgemeester wilde coulant zijn, maar de Raad van State floot hem terug. De wet is de wet.

 

Na vandaag begint het dus echt. Overmorgen komt het centraal stembureau samen en worden de lijstnummers bekend gemaakt. Wij gaan een beetje uit van lijst 3, omdat wij in Stadskanaal de 3e grootste partij zijn. Dat bekt ook wel lekker: stem op 3-3 lijst 3!

 

Nog een dag later komt het stembureau weer samen en wordt bekend of we onder de naam “ChristenUnie” deel mogen nemen en alle kandidaten aan de voorwaarden voldoen. Na vrijdag en vijf dagen bezwaartijd weten we dus officieel welke partijen mee doen en welke personen voor die personen op de lijst staan. Over een paar weekjes krijgt u dan het stembiljet met al die namen. Het komt steeds dichterbij...

 

 

ChristenUnie: verkiesbaar

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2010

Geen berichten gevonden