Het afgelopen jaar als wethouder
Een terugblik op 2024 met wethouder Ingrid Sterenborg
Er is dit jaar veel gebeurd in het college, hoe gaat het nu?
Het vertrek van Jur was uiteraard verdrietig en heeft veel impact gehad op ons als college, maar ook op mij als persoon. Inmiddels zijn we met Klaas en Marc weer op volle sterkte en hebben we de portefeuilles opnieuw verdeeld. Voor mij betekent dit dat onderwijshuisvesting en openbaar vervoer niet meer in mijn portefeuille zitten. Wel hou ik het dossier van het kindcentrum Maarsveld, omdat ik dat graag zelf wil voltooien.
Op welke plannen van dit jaar ben je trots?
Duurzaamheid
Er zijn grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn de laadvisie, warmtevisie, uitvoeringsagenda klimaatadaptatie en de nota duurzaamheid vastgesteld. Allemaal goede plannen die bijdragen aan een duurzame gemeente. Daarnaast werken we via Nij Begun aan het verduurzamen van woningen.
We hebben mooie initiatieven om inwoners te helpen met verduurzamen, zoals “jouw bespaarcoach”. Deze coach gaat gratis bij inwoners langs om te adviseren hoe zij kunnen besparen op hun energiekosten, maar ook hulp bij het aanvragen voor subsidies om te kunnen isoleren. Onlangs heb ik zelf meegelopen met de bespaarcoach. Het was erg nuttig en interessant om te zien hoe zij inwoners ondersteunen en adviseren. Door langs te gaan bij inwoners zijn ze laagdrempelig en goed benaderbaar
We zijn begonnen met het doorvoeren van de Sustainable Development Goals (SDG's), de doelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het is belangrijk om hier blijvende aandacht voor te hebben.
Op het gebied van klimaat ben ik in het bijzonder trots op onze CO2-uitstootreductie. We lopen hierop voor op schema: de doelstelling voor 2030 is nu al gehaald!
Ik vind het belangrijk om te zorgen voor de schepping. Met deze plannen hebben we daar goede stappen in gezet.
Asiel & Migratie
Op het gebied van asiel hebben we veel werk verzet. Zo hebben we een nieuwe opvanglocatie voor Oekraïners geopend aan de Sportparklaan. Daarnaast zijn de nieuwbouwplannen voor een nieuw asielzoekerscentrum (AZC) in Musselkanaal in de maak.
Verder hebben we een nieuw inburgeringstraject ontwikkeld, waarmee we statushouders beter kunnen ondersteunen bij hun inburgering. We helpen ze de taal te leren en onze cultuur te begrijpen zodat ze zich thuis voelen in onze gemeente.
Helaas moesten we ook meerdere keren bijspringen om Ter Apel te ontlasten. Dit was een lastige situatie, maar ik ben blij dat we door de inzet van Stadskanaal hebben kunnen voorkomen dat mensen buiten moesten slapen. We zijn er trots op dat we hebben laten zien dat we mensen niet in de kou laten staan. In Stadskanaal hebben we laten zien dat we de discussie over asiel en opvang met een menselijke maat en oog voor de ander kunnen voeren.
Onderwijs
Ook bij onderwijs zijn de nodige stappen gezet. Zo hebben we er voor gezorgd dat we met VVE+ kinderen op jonge leeftijd extra aandacht te geven kunnen we ervoor zorgen dat ze uiteindelijk naar regulier onderwijs kunnen. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor hun toekomst, omdat we eventuele achterstanden in hun ontwikkeling vroeg in beeld hebben en hier vroeg aan kunnen werken.
Welk dossier vond je het meest lastig?
Het dossier rond de nieuwbouw van de scholen voor de Meester Neuteboomschool en de Maarsborg was behoorlijk uitdagend. Het vinden van een geschikte locatie was een lange zoektocht en een complex proces. Gelukkig hebben we nu een locatiekeuze gemaakt, zodat we verder kunnen met de realisatie van de scholen.