Tradities

maandag 09 maart 2009 13:46

 Nog 359 dagen

Afgelopen weekend ben ik naar de musical Anatevka geweest, die werd opgevoerd in ‘ons' theater Geert Teis. Het is een indrukwekkend verhaal - en ook voortreffelijk uitgevoerd - over een Russisch Joodse gemeenschap aan het begin van de vorige eeuw. De hoofdpersoon, Tevje, een vader van 5 dochters, wordt door zijn dochters en hun geliefden gedwongen na te denken over de houdbaarheid van de tradities binnen zijn gemeenschap. Ze kiezen namelijk elk een man die niet aan de traditionele voorwaarden van de partnerkeuze voldoet, niet door de ‘koppelaarster' bijeen gebracht, niet van goede komaf, niet lokaal, niet joods. De arme Tevje ziet zich tot drie maal toe gesteld voor een keus tussen (het geluk van) zijn dochters en de traditie.

Tradities zijn een groot goed binnen een gemeenschap. Ze kunnen houvast bieden, geven extra waarde aan evenementen, geven bepaalde gebeurtenissen extra cachet. Het geluid van kerkklokken en kerkorgels heeft toch wat bijzonders. Ze zijn na zovele honderden jaren traditioneel verbonden met de Kerk. Persoonlijk vind ik de witte tenue's op het Wimbledon-tennistoernooi ook bijzonder, evenals de wedstrijd Ajax-Feyenoord, hoewel beiden nauwelijks nog een topclub te noemen zijn (grapje). In het gezin kan een terugkerend evenement als het optuigen van de kerstboom ook iets zijn om naar vooruit te zien, door de vele goede herinneringen van eerder.

Het gevaar van tradities is dat ze een verplichtend karakter krijgen. Iets dient op een bepaalde wijze of tijd te gebeuren ómdat het altijd zo is gegaan. Als dat het enige argument voor een actie is en er zijn er meerdere - goede - tegen, is het misschien tijd om het te gaan heroverwegen of er tenminste kritisch naar te gaan kijken. Ik ben het niet op veel punten met Nietzsche eens, maar op dit punt wel. De komende tijd gaat Stadskanaal misschien afstand doen van een traditie: We hebben sinds het ontstaan van de gemeente 40 jaren terug altijd een burgemeester van CDA (en voor de fusie: CHU)-huize gehad. Voor het eerst heeft de Stadskanaalster raad inbreng in de benoeming. Dat is al een breuk met de traditie. Vanavond* stelt de raad het profiel vast waarin staat dat kwaliteit boven politieke kleur gaat. Tijd voor een goede ChristenUnie kandidaat? U kunt binnenkort solliciteren.

Stadskanaal verdient een goed bestuur.

De zevende reden om ChristenUnie te stemmen.

* vanaf 19.30 in de raadszaal in het gemeentehuis. U bent van harte welkom om de vergadering vanaf de publieke tribune mee te maken!

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden