Vol energie

dinsdag 01 september 2009 16:50

Nog 183 dagen

 

Nabeschouwing raadsvergadering 31 augustus 2009

 

Voor het eerst deze periode werd de raad niet verwelkoomd door Jur Stavast. Op zijn plek zat eerste ondervoorzitter Schoenmaker die in deze burgemeestersloze periode de honneurs waarneemt als voorzitter van de raad. Als het goed is, is het voorlopig ook de laatste keer in een reguliere raadsvergadering, vanaf nu zal de nieuwe burgemeester de raad voor gaan zitten.

 

Na de opening was er een inspreker, die handreikingen kwam geven aan raad en college voor energiezuinigheid. Hij is ondernemer en ontwikkelaar van verschillende gepatenteerde besparingsideeën en –apparaten. Het inspreken deed hij naar aanleiding van de startnotitie duurzame energie die ook op de agenda stond. Om daar meteen maar mee te beginnen. De raad heeft een jaar geleden een commissie ingesteld om met een raadsvoorstel duurzame energie te komen. Die aparte commissie had wat de ChristenUnie betreft al niet gehoeven, het uitwerken van beleid is in het duale bestel een taak voor het college. De raad mag vragen om beleid, moet het vaststellen, en dient vervolgens de uitvoering te controleren. De raad ging wat ons betreft veel te veel op de stoel van de ambtenaren en het college zitten. De commissie kwam er echter en heeft haar taak volbracht. Er lag een stuk. Een goed stuk. Bij dat stuk was ook het voorstel om de commissie tot de verkiezingen voort te laten bestaan. De discussie spitste zich meer toe op dit laatste onderdeel dan de inhoud van het raadsvoorstel zelf. Over dat laatste was iedere fractie goed te spreken, en ook de wethouder gaf aan er “meteen morgen een begin mee te maken.”

 

Het CDA gaf in haar eerste termijn aan dat ze de voortzetting van de commissie niet zag zitten. Hun argument daarvoor was dat het niet paste in het duale bestel. Ik werd positief verrast door deze correcte insteek van het CDA. Het duurde echter niet lang voordat ze door de PvdA en GBS weer in het gareel waren geroepen. Ze gingen na enkele opmerkingen meteen overstag en hielden toch vast aan de voortzetting van de commissie. De ChristenUnie heeft echter tegen gestemd. Het is namelijk een commissie zonder taakomschrijving. We hebben een jaar geleden de commissie ingesteld met één taak: het komen tot een raadsvoorstel. Dat hebben ze gedaan. (N.B. zonder formeel te vergaderen!) Nu houden we dus een commissie in stand die formeel geen taken meer heeft. Het belangrijkste echter, je zou het bijna vergeten, is dat het raadsvoorstel Duurzame Energie zelf wel raadsbreed werd aangenomen. Hopen dat het de nodige vooruitgang oplevert. Hans Wubs heeft namens de ChristenUnie in het debat uitgebreid onze Bijbelse insteek op de omgang en staat van de schepping naar voren gebracht.

 

Terug naar het begin van de vergadering. Er stond ook een lange lijst met ingekomen stukken geagendeerd. Er werd gesproken over de Drentse Horn, het gebiedsprogramma Stadskanaal-Vlagtwedde en de samenwerking met Bellingwedde. Over al die onderwerpen zullen we binnenkort uitgebreider gaan spreken.

 

Het meest opmerkelijke moment naar aanleiding van de ingekomen stukkenlijst was echter wederom een hachelijke situatie voor wethouder Duit. Het college had in schriftelijke vragen van mevrouw Jansen geantwoord ergens niet van op de hoogte te zijn. Wethouder Duit had echter in afschrift antwoorden van een ambtenaar aan mevrouw Jansen gehad en was dus formeel wel op de hoogte. Dat betekent dat de wethouder of zijn post niet leest, of het college er niet van op de hoogte stelt. Op dat laatste zinspeelde de wethouder: het was de verantwoording van iedere wethouder afzonderlijk om te bepalen wat ze wel of niet doorgaven binnen het college. De opmerking vanuit de raad dat we er toch vanuit gingen dat de kennis van één wethouder gelijk stond aan kennis binnen het college werd niet meer op gereageerd. Misschien dat de PvdA-wethouder het geluk had dat de vergadering werd voorgezeten door een partijgenoot. De vorige voorzitter had waarschijnlijk zijn college proberen te verschonen ten koste van de wethouder.

 

Alle overige punten werden redelijk vlot afgehamerd. Op één na. Waar dat vaak het gevolg is van veel kritische vragen en politieke stellingnames was het gisteren het gevolg van de raadsleden die bijna over elkaar heen vielen om te vertellen hoe enthousiast ze wel niet waren over het stuk. Ik mocht het spits afbijten en hield het kort. Ik wilde met name nog even de nadruk legggen op het feit dat de ChristenUnie de samenwerking tussen de VV Musselkanaal en de Mountainbikegroep Rolfes kon waarderen. Andere partijen hadden meer woorden nodig om feitelijk hetzelfde standpunt in te nemen. Het enthousiasme van de raadsleden in woord en gebaar was echter aanstekelijk. Er werd veel gelachen. En het allerbelangrijkste: het stuk werd ook nog aangenomen: de VV Musselkanaal krijgt een kunstgrasveld en Musselkanaal een MTB-parcours.

 

ChristenUnie: Nu ertegenaan

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2009

Geen berichten gevonden