Irrelevant

woensdag 17 februari 2010 16:44

Nog 14 dagen / 2 weken!

 

Ik heb een groot gedeelte van het landelijke lijsttrekkersdebat van afgelopen maandag teruggekeken. Degene die - naast Arie Slob uiteraard – het meest interessante opmerkte was naar mijn beleving Dominique van der Heide, de gespreksleider. Hij begint het debat met te zeggen dat 85% van de kiezers zijn mening baseert op gebeurtenissen in de landelijke politiek. Met dat laatste verschijnsel kan je twee dingen doen.

 

Optie 1 is proberen duidelijk te maken dat lokale politiek wezenlijk anders is dan landelijke politiek, er heel veel specifiek lokale onderwerpen zijn en dat mensen zich veel meer op de lokale prestaties en programma’s zouden moeten focussen bij hun stembepaling. Deze optie wordt eigenlijk door iedere lokale politicus gepropageerd en tot voor kort ook door de media. De NOS koos nu echter voor optie 2: Ze zien in dit feit genoeg aanleiding om deze trend te versterken en de landelijke lijsttrekkers dan maar in debat te laten treden over lokale onderwerpen.

 

En dat gaat natuurlijk fout. Want één van de belangrijkste onderwerpen waren de lokale belastingen. De rechtse partijen vonden dat die absoluut niet verhoogd mogen worden. De linkse partijen en de landelijke ChristenUnie zeiden dat het misschien niet te vermijden was. Ze mogen het landelijk allemaal vinden. Maar lokaal bepalen we of het wel of niet gebeurt!

 

En dan heb ik een interessant feit dat ik u kan meedelen. Als enige partij (!) heeft de ChristenUnie structureel tegen elke belastingverhoging gestemd de afgelopen periode! Alle andere partijen steunden verhogingen tot 3% van de OZB. Daarmee hebben ze u, naar onze mening onnodig, op kosten gejaagd!

 

Nu zijn we wel zo eerlijk om te vertellen dat we deze lijn de komende periode misschien zullen moeten verlaten. Daar waren alle partijen het wel over eens. De afgelopen periode was het echter absoluut nog niet nodig. De ChristenUnie heeft ook duidelijk aangegeven bij het debat over de bezuinigingen eergisteren dat er eerst naar de eigen uitgaven gekeken moet worden, en dan pas naar belastingverhogingen.

 

Het is dus jammer, dat de landelijke politiek zich gaat mengen in onze lokale verkiezingsstrijd. Hier liggen de verhoudingen en opvattingen toch echt anders dan in Den Haag!

 

ChristenUnie: Invloedrijk

 

 

Labels
Weblog

« Terug

vorige logs > 2010

Geen berichten gevonden