Bijdrage ChristenUnie fractiebreed overleg

dinsdag 16 maart 2010

Als we de verkiezingsuitslag bekijken zien we dat alle partijen in aantallen stemmen hebben verloren, met uitzondering van de 2 nieuwe partijen in de raad SP en D66, welkom. Helaas moeten we constateren dat de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen beneden de 50% is. Hier ligt voor ons als raadsleden volgens mij een opdracht om duidelijk te maken wat het belang van de gemeenteraad en de rol in onze gemeente is.

Voordat ik onze speerpunten benoem  wil ik beginnen onze uitgangspunten te noemen.

De ChristenUnie ziet de overheid als een instelling van God om de samenleving te dienen en in goede banen te leiden. De overheid heeft als taak om het kwaad te weren uit de samenleving. De overheid is er eveneens om steun en richting te geven aan de ontplooiing van mens en maatschappij. Ook in moeilijke tijden willen wij de handen uit de mouwen steken en ons inzetten voor de samenleving in  onze gemeente. De ChristenUnie ziet de samenleving het liefst gevormd naar bijbelse waarden. Goed bestuur begint bij heilzame normatieve keuzes. Het gemeentebestuur moet ook hier zijnverantoordelijkheid kennen en nemen. De ChristenUnie zet zich in voor handhaving van het gezag van de overheid en de met haar verbonden controlerende en uitvoerende instellingen.

Deze raadsperiode zal voornamelijk in het teken staan van bezuinigen, minderen. Maar hoe en waar en op welke manier. Voorop gesteld, we moeten ons er van bewust zijn dat we dit gezamenlijk moeten oppakken, raad en college hebben immers beide het beste voor met onze burgers, de inwoners van Stadskanaal.

 

Onze speerpunten.

Bezuinigingen
: Wat de ChristenUnie betreft worden, zoals we vorige maand ook aangaven, over de volledige breedte alle opties onderzocht. We willen daarbij eerst kijken naar eigen uitgaven het laatst naar lastenverzwaringen. Welzijn en sociale voorzieningen moeten zoveel mogelijk worden ontzien (b.v. Geert Teis))

Economie
: we willen zoeken naar kansen in tijden van crisis. De bedrijvigheid moet versterkt worden. De ChristenUnie meent dat we zoveel mogelijk mensen aan het werk moeten proberen te houden en in moeten zetten op goede regelingen voor mensen die desondanks toch hun baan kwijtraken. Onze inzet is dat jongeren of naar school gaan of een baan hebben. Er moeten goede alternatieven voor 50+ers zijn. Ook goede scholing is van groot belang.

    Leefbaarheid en veiligheid. Evaluatie pilot wijkaanpak en mogelijke doorontwikkeling. De leefbaarheid in dorpen stimuleren. Ook aandacht voor het buitengebied, bijvoorbeeld door een landbouwbeleidsplan.Vermindering van criminaliteit en stadswachten.

      Communicatie, in de breedste zin van het woord. We denken dat een duidelijk protocol opgesteld en getoetst zou moeten worden tussen overheid en burgers. Iedere burger moet op de hoogte kunnen zijn van rechten en plichten. “Waar heb ik recht op?” “Waarover, hoe en wanneer mag ik meepraten” “Bij wie moet ik zijn om...” Zoveel mogelijk bundelen van loketfuncties op één locatie. Daarnaast n.a.v. de slechte opkomst bij verkiezingen: werken aan bekendheid van het werk van de gemeenteraad.

        Een gezonde samenleving. Inspelen op de zorgvraag i.v.m. vergrijzing. Dit ook als kans zien voor economie en werkgelegenheid. Aandacht voor rechtvaardigheid, duurzaamheid en zorg voor de zwakkeren. We willen het potentieel aan vrijwilligers onder onze inwoners optimaal benutten, daarom moeten we hierin investeren. Burgerorganisaties staan nog te veel aan de zijlijn van de WMO.

          Voordat we een voorkeur uitspreken voor partijen om samen een coalitie te onderzoeken, willen we uiteraard eerst de bijdragen van de overige partijen horen. Wel denken we dat het goed is om een breed college te vormen zodat dat er een breed draagvlak is voor de vaak moeilijke keuzes die gemaakt zullen worden om te komen tot bezuinigingen.

           Ik wil afsluiten.

          Als christenen in de politiek weten we ons afhankelijk van Gods zegen. Wij willen stabiel en betrokken op een stijlvolle manier handelen. Samen met andere raadsleden, ambtenaren en medeburgers willen wij vanuit dit uitgangspunt de komende raadsperiode onze politieke arbeid trouw verrichten.

           

          Tweede termijn: Wat het college betreft denk ik dat het goed is om een breed college te vormen, zodat dat er en breed draagvlak is voor de vaak moeilijke keuzes die gemaakt zullen worden om te komen tot bezuinigingen. We zien dat de 2 grootste partijen PvdA en CDA samen 13 zetels van de 23 hebben, dit is een krappe meerderheid, samen met de ChristenUnie zijn dit er 17. We zien deze mogelijkheid graag onderzocht!

          « Terug