Nabeschouwingen van de raadsvergadering van 8 november 2010
Op 8 november werd de gemeentebegroting voor het komende jaar vastgesteld. Verder is er ook een omvangrijk ombuigingsplan door de raad besproken en vastgesteld.
De gemeentelijke inkomsten en uitgaven staan - mede door de economische crisis - onder grote druk.. Er mag verwacht worden dat er landelijk flink bezuinigdgaat worden. Dit heeft tot gevolg dat de gemeente Stadskanaal er in inkomsten flink op achteruitgaat de komende jaren. De algemene uitkering aan de gemeente Stadskanaal zal flink lager gaan uitvallen. Snel wordt er dan gekeken naar het verhogen van de belasting (ozb). Stadskanaal heeft echter een traditie van een lage ozb die het waard is behouden te worden, aldus Ingrid Sterenborg fractievoorzitter van de ChristenUnie.
De ChristenUnie was van mening dat het totaalbedrag van de ombuigingen in de verschillende jaren 2011-2014 zoals voorgesteld in het ombuigingsplan gehandhaafd moest worden. Wel wilden wij de mogelijkheid houden om over afzonderlijke taakstellende bezuinigingen afwijzend te reageren. Wij doelden hiermee op die plannen die in het ombuigingsplan wel genoemd worden, maar waarover in een later stadium een specifiek plan wordt aangeleverd. Dit had ermee te maken dat wij, zoals hierboven uitgelegd, op dit moment niet de effecten op de verschillende instellingen en organisaties konden overzien.
Wij merkten overigens op dat er wel haast gemaakt dient te worden met de taakstellende bezuinigingen.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering ging het in mindere mate over de begroting 2011 maar meer over de ombuigingsvoorstellen. Onze fractie is de afgelopen periode intensief aan het werk geweest met de invulling van de grote ombuigingsoperatie.
In dit stuk beperk ik mij tot de bespreking van een aantal amendementen en moties die tijden de vergadering zijn ingediend. Deze geven ook de hoofdlijnen weer waar het uiteindelijk om ging. Onze beschouwingen kunt u in de vorige bijdrage terugvinden.
Na een levendig debat tussen de fracties onderling, maar ook tussen de fracties en het college werd duidelijk over welke zaken nog geen duidelijkheid was of waar nog geen overeenstemming over was bereikt. Hiervoor werden moties of amendementen ingediend.
De ChristenUnie vond dat het gemeentebestuur zich erg terughoudend moest opstellen waar het gaat om het verhogen van de lastendruk/ozb voor de inwoners en voor de ondernemers. De voorgestelde jaarlijkse ozb-verhoging van 5% (3% bovenop de eerdere verhoging van 2% in de meerjarenraming) was voor ons niet acceptabel. Met een jaarlijkse stijging van 3,5% (2011-2014) van de ozb is volgens de ChristenUnie het maximale bereikt (2% + 1,5%). Deze 3,5% is tevens de macrolijn, dat wil zeggen: dat is het landelijk gemiddelde van de ozb-verhogingen in alle gemeenten. Goed om te weten dat het rijk extra kan korten op het gemeentefonds als de ozb gemiddeld meer verhoogd wordt (dus als de macrolijn hoger uitvalt). Bovendien moeten we ons realiseren dat elke verhoging het jaar daarop versterkt doorwerkt. Ondanks de erkenning door wethouder Willem van der Kolk,van de versterkte doorwerking van elke verhoging in het volgende jaar werd in de stemming over ons amendement om de OZB, maar met 3,5% te verhogen vastgehouden aan de verhoging van 5%.
Alleen onze fractie ondersteunde het amendement om de OZB in 2011 te verhogen met 3,5% en het ontstane tekort in de begroting van 2011 te dekken uit de algemene middelen.
Het belangrijkste amendement was de aanpassing op het ombuigingsplan om de taakstellende ingreep op het minimabeleid uit het ombuigingsplan te halen. In de eerste ronde van de verschillende fracties werd al snel duidelijk dat alle collegepartijen dit ondersteunden. Samen met de coalitiepartners heeft de PvdA een amendement opgesteld om deze taakstelling uit het ombuigingsplan te halen. Dit amendement werd ook door onze fractie mede ondertekend. Ook de SP ging in het amendement mee. Hiermee kan het huidige beleid voor de minima gehandhaafd blijven. De VVD en D66 waren tegen het ontzien van de minima. Een verdeelde oppositie dus.
“Er blijkt maar een klein deel van onze bevolking gebruik te maken van het Theater Geert Teis. Dat betekent dat zo’n 31.000 van onze inwoners per persoon meer dan 25 euro per jaar betalen voor iets waar zij nooit gebruik van maken. Bovendien blijken zij vooral te betalen voor bezoekers van buiten onze gemeente. De ChristenUnie vindt dit niet aanvaardbaar en stelt voor om taakstellend het exploitatietekort met minimaal 30% terug te dringen” aldus Ingrid Sterenborg.
Deze extra bezuiniging had de subsidiëring door de Stadskanaalster burgers van het de bezoekers van buiten onze gemeente voor het Geert Teis nog meer kunnen beperken. We kregen voor onze extra bezuinigingsvoorstel de handen van de andere fracties niet op elkaar.
Er werd zelfs een amendement ingediend door de PvdA en de Gemeentebelangen om de taakstelling niet in 2011 in te laten gaan maar in 2012. Het Theater Geert Teis zou in 2011 90.000 euro moeten bezuinigen. Het college bij monde van J.W van der Kolk ging al gauw overstag, zodat dit amendement alleen met tegenstemmen van ChristenUnie en van het CDA werd aanvaard. Hier stemden de coalitiepartijen duidelijk verdeeld en sloten de PvdA en de Gemeentebelangen een pakt met de oppositie.
Een ander idee van de ChristenUnie was om te bezuinigen op het wijkbeheer door de ‘middencirkel’ van rotondes te laten sponsoren door bedrijven Zij betalen dan het onderhoud en mogen in ruil daarvoor hun naam door bescheiden reclame-uitingen aan die rotonde verbinden. Middels een motie mede ondertekend door het CDA werd het college verzocht de mogelijkheden van sponsoring van rotondes in de gemeente te onderzoeken. Deze motie werd ook door de PvdA ondersteund.
Ook werd nog een motie die door alle coalitiepartijen werd ondertekend aanvaard, waarin het college werd opgedragen de uitwerking van de ombuigingsplannen, bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2011 ter besluitvorming voor te leggen aan de raad. Eerst voelde het college daar niets voor, maar de aangekondigde motie was voldoende om het college in te laten zien dat de raad bij de voorjaarsnota de invulling gaat vaststellen.
De ChristenUnie ziet een terugkeer naar Bijbelse waarden en normen als hoogst noodzakelijk. Vanuit die achtergrond hebben we een constructieve bijdrage geleverd in onze reactie op de begrotingsvoorstellen en het ombuigingsplan.
Okko Dijkstra - raadslid