Nabeschouwingen raadsvergadering van 20 juni 2011
Een vergadering waar het jaarverslag, de jaarrekening 2010, het rioleringsplan 2010-2015 en het veiligheidsplan de hoofdmoot vormen, maar de discussie vooral gaat over de Provinciale Omgevingsverordening.
Bij de ingekomen stukken is de hondenpoep overlast in Maarsbroek aanleiding voor raadslid Woortman van PvdA om aan te geven dat handhaving van de APV verordening vereist is. Wie moet dat allemaal controleren en constateren? De handhaving en controle laat te wensen over. Bessembinders belooft te zijner tijd hierop terug te komen in de raad.
Bij de inlichtingen van het college komt de burgemeester met het positieve nieuws dat de hoofdvestiging van Nooren voor Stadskanaal behouden blijft en dat te plaatsen zonnepanelen op het gemeentehuis uit het potje van “duurzame energie”zullen worden bekostigd.
Jaarverslag en Jaarrekening 2010
De bespreking van de jaarrekening en het jaarverslag is beknopt. De meeste partijen volstaan meest met complimenten voor het geleverde werk. Ze stemmen uiteindelijk allemaal in met de verantwoording over de uitvoering van de begroting van 2010. Okko Dijkstra van de ChristenUnie spreekt zijn waardering uit voor de te nemen maatregelen t.a.v. de aanbestedingen. De openbaarheid in de aanbestedingen zullen worden vergroot in de toekomst. Dat die aanbesteding niet altijd openbaar was, was een punt van kritiek van de accountants.
Het College bij monde van burgemeester Galama was ook met de ChristenUniefractie van mening, dat de vermogenspositie van het bedrijvenpark zwak is als gevolg van tegenvallende verkoopresultaten. Okko Dijkstra maakte zich zorgen over de doorontwikkeling van het bedrijvenpark. Dit werd gedeeld door Galama, die hoopte dat de verkoop van bedrijfsterreinen zal aantrekken en dat de vermogenspositie goed zal worden. Alle fracties gaan tenslotte akkoord met de drie beslispunten.
Rioleringsplan 2010-2015
De PvdA verwoorde keurig de taken , die in het rioleringsplan stonden vermeld, maar vond de stijging van de rioleringskosten wel erg groot.
Ingrid Sterenborg van de ChristenUnie vroeg zich af of het terecht is om het uitbaggeren van watergangen te bekostigen uit het Gemeentelijk Rioleringsplan en op deze manier op de burgers te verhalen. Verder vroeg ze wat er wordt gedaan aan de samenwerking met andere partijen. Dit is volgens ons wel de moeite waard om eens te onderzoeken.
De wethouder was positief over de samenwerking met andere partijen. Dit kan uiteindelijk veel besparing opleveren. Daar wordt volop over nagedacht.
Bessembinders antwoordde op de vraag wie de kosten van het uitbaggeren moet betalen, dat het gaat om verbrede zorgplicht en verbreed rioolrecht. Het gaat daarom over het totale watersysteem in het rioleringsplan. Vooral de VVD en het CDA hadden een gedetailleerde inbreng over dit plan, wat zelfs de wethouder soms nog boven de pet ging. Het rioleringsplan zag er goed uit en werd zonder tegenstem aangenomen.
Integraal Veiligheidsbeleid.
Het CDA is complimenteus over de effectieve samenwerking tussen zorg, wonen, jeugd en veiligheid. De PvdA ziet het drugsgebruik afnemen. De ChristenUnie fractie complimenteert via Ingrid het College met de jaarlijkse update.
“Een duidelijk en overzichtelijk document” aldus Sterenborg, die ook van mening was dat er goed is samengewerkt en dat dat erg belangrijk is. Verder vraagt de ChristenUnie op de hoogte gebracht te willen worden over de bijeenkomst over de visie van het Centrum voor Jeugd, Gezin en Veiligheid. Deze bijeenkomst is in het najaar gepland.
Ditzelfde geldt voor het opvoeddebat wat gepland staat tijdens de themaweek van het jeugd en alcoholproject. Zij is tevreden over de evaluatie en het uitvoeringsplan 2011/2012 wat vermeld staat in het hoofdstuk geweld op straat. Ook wil ze nog kwijt dat de politie serieus moet omgaan met de tips van burgers die iets verdachts zien. Burgemeester Galama is ook blij met de goede resultaten van het terugdringen van de drugsoverlast .Door inzet van de wooncoach is ook de woonoverlast sterk afgenomen.
De diefstal van zitmaaiers is nu opgelost en veel inbraken vanuit auto’s. Het signaal dat de politie informatie serieus moet nemen wordt doorgegeven.
Partiële herziening Provinciale Omgevingsverordening 2009.
Naar aanleiding van het agendapunt Partiële herziening Provinciale Omgevingsverordening 2009 op de agenda van de Provinciale Staten maart jl heeft de gemeente Stadskanaal, samen met Bellingwedde en Vlagtwedde een brief gestuurd met redenen waarom zij het niet eens zijn met de gang van zaken, en verzoeken PS om af te zien van de vaststelling van de herziening van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2009.
Voor onze gemeente betekend dit dat ongeveer de helft van de intensieve varkens- en pluimveebedrijven geen uitbreidingsmogelijkheden meer hebben. De VVD fractie heeft deze brief op de agenda gezet om te bespreken. Alle fracties staan achter de gemaakte opmerkingen van het college die genoemd worden in de brief. Guurtje van der Heide van de ChristenUnie geeft aan, dat ze zich ook volledig kan vinden in deze brief.”De agrarische sector is van groot belang voor onze hele economie”aldus het raadslid. De VVD zegt dat de verordening al is vastgesteld door de provincie. Borgesius wil een motie indienen met de brief van het college als basis, waarin wordt verzocht dit standpunt kenbaar te maken aan de PS en aan de ander gemeenten in de provincie. De extra ondersteuning van het collegestandpunt door de motie wordt ook ondersteund door de ChristenUnie, om daardoor weer een opening te creëren voor nieuwe besprekingen.
Wethouder Bessembinders geeft aan, dat er al veel aanpassingen hebben plaatsgevonden in het plan op verzoek van verschillende gemeenten. Er is nog niet bekend welke bedrijven daadwerkelijk op slot gaan. Er loopt ook nog een procedure bij de Raad van State. Hij ontraadt de motie nu in te dienen en rond te sturen, dit is niet wijs. Hij heeft ook moeite met het belemmeren van uitbreidingsmogelijkheden van deze bedrijven. Hij adviseert om het advies van de commissie Aalders af te wachten en afhankelijk van deze besprekingen de motie alsnog in te dienen.Dit standpunt wordt door alle fracties ondersteund.
Tenslotte wordt het rapport”De kwaliteit van de programmabegroting”met een hamerslag goedgekeurd en vastgesteld.