Nabeschouwingen raadsvergadering 26 september 2011
Een onverwacht lange raadsvergadering , die vooral ging over de wijziging van de APV/ intrekking woonvaartuigenverordening en gekenmerkt werd door het doorschuiven van de bespreking van bovengenoemd agendapunt, de Starterslening en de verordening Duurzaamheidslening.
Algemeen
Bij het begin van de raadsvergadering was na het inspreken van twee woonbooteigenaren wel duidelijk, dat het agendapunt”Wijziging APV/intrekking Woonvaartuigenverordening” geen gelopen zaak zou zijn.. Vooral de communicatie met de woonbooteigenaren over deze nieuwe regeling en de onzorgvuldige omgang met de procedures gaf de verschillende partijen aanleiding om erg te twijfelen of dit agendapunt vanavond wel zou kunnen worden afgehandeld.
Bij de vaststelling van de agenda kwam de burgemeester direct al met het voorstel om de Starterslening eerst te behandelen en daarna de verordening duurzaamheidslening.
Ook onze fractie had dit al bedacht, maar de VVD stelde zelfs voor om deze agendapunten tijdens de in oktober vergadering te behandelen, waar ook de herijking van het energiebeleid
zal plaatsvinden. Raadslid Borgesius wilde dan ook nog een discussie voeren of deze lening wel uit de opbrengsten van de starterslening kunnen worden gehaald. Uiteindelijk had de ChristenUniefractie en ook de andere fracties geen bezwaren tegen deze discussie en behandeling op een later tijdstip.
Lijst met toezeggingen
Bij de bespreking van de lijst met toezeggingen krijgt het raadslid Okko Dijkstra gedaan van wethouder Bessembinders, dat bij het onderzoek naar de financieringsmogelijkheden van verlichting langs fietspaden ( i.v.m. sociale veiligheid)door de provincie het tijdstip van de rapportage daarover zal worden kortgesloten en bekendgemaakt.
Dijkstra wijst op de vele geplande bijzondere bijeenkomsten, terwijl er in de komende periode nog maar twee data beschikbaar zijn. Deze extra vergaderingen kunnen desnoods begin volgend jaar worden gehouden. Verder merkte Okko Dijkstra op dat het college bij besluiten waar de einddatum nog niet is verstreken , niet hoeft te wachten om actie te ondernemen. De wethouder wist dat, maar “het lukt meestal niet eerder” aldus Bessenbinders.
Bij het punt over “Stichting lezen en schrijven”waar Dijkstra in de vorige raadsvergadering over de alfabetiseringsweek vragen had gesteld, maakte Wethouder Hamster de opmerking, dat het was kortgesloten met het onderwijs, zodat dit punt van de lijst met toezeggingen kon worden afgevoerd.
Ingekomen stukken
De motie van de Provinciale Staten inzake ziekenhuiszorg in Noord-en Oost-Groningen van de ChristenUnie en de SP wordt door de hele raad ondersteund. Dit wordt aan de provincie doorgegeven.
Over de motie van de gemeente Bergeijk die gaat over het behoud van de gemeentelijke brandweer vraagt raadslid Sterenborg van de ChristenUnie wat de gevolgen zijn voor de plaatselijke brandweer t.a.v. het betrekken van onze burgers als vrijwilliger, wanneer de brandweer volledig wordt geregionaliseerd.. Zij en ook andere fracties geven aan te weinig informatie te hebben om deze motie te ondersteunen.
De burgemeester antwoordt dat het te vroeg is om deze motie te steunen en dat er inderdaad te weinig helder is hoe het zal worden voor de plaatselijke brandweer in de toekomst.
Bij het stuk over de AED’s waar onze fractie vragen heeft gesteld bedankt fractievoorzitter Sterenborg voor de reactie van het college op de vragen van de ChristenUnie. Het is goed opgepakt door het college. De ChristenUnie is ook blij dat er onderzoek plaatsvindt naar de mogelijkheden van de 6 minutenzonevariant en dat de basisvariant nu doelstelling is.”Wij vinden het heel belangrijk dat wat mogelijk is wordt gedaan bij een hartstilstand, zodat hersenletsel zoveel mogelijk kan worden beperkt en er op deze manier mensenlevens worden gespaard”aldus het raadslid.
Inlichtingen college en vragenuur en rondvraag
Wethouder Willem van der Kolk vertelt dat er overeenstemming is tussen Menzis en het Refajahziekenhuis en dat er optimisme is over de financieringsmogelijkheden van de nieuwbouwplannen.
Bessembinders geeft aan dat er bij de M.E.R.-commissie Windpark in het Veenkoloniaal gebied al 1300 zienswijzen zijn binnengekomen.
Bij het vragenuur zijn er nog vragen van de PvdA over het bestand van uitkeringsgerechtigden, die naar volle tevredenheid van de fractievoorzitter door de wethouder Erik Bieze worden beantwoord. Hij geeft aan dat de gegevens van het UWV niet up to date waren en dat alles nu is opgeschoond. .Verder geeft hij aan dat het financiële risico niet weg is en dat de situatie zorgelijk blijft. Die bijgestelde cijfers zijn dus positiever t.a.v. de werkloosheid voor onze gemeente Stadskanaal.
Bij de rondvraag wordt toegezegd, dat de veiling van kunstwerken nog in de planning zit. Verder is er via RTV Stadskanaal over de samenwerking met Vlagtwedde en Bellingwedde opgemerkt, dat het vast zit. Hoe komt dit in de ether? Er is nog niet over gesproken in de raad..Wethouder Hamster geeft duidelijkheid over de verhuizing van een speeltuin.
Besluitvormende agendapunten met debat
Agendapunt 12 over wijziging Verordening Kunst in de openbare ruimte wordt ondersteund door alle fracties zonder enige discussie. Agendapunt 13 en 14 worden op de volgende raadsvergadering besproken.
Bij agendapunt 15 over de wijziging APV/ intrekking Woonvaartuigenverordening zijn de fracties behalve de VVD erg kritisch Bijna alle fracties hebben opmerkingen over het handhavend optreden van de overheid. Het moet netter bij de woonboten en er moet strenger worden gehandhaafd. Bij een vraag over de netheid bij drie woonboten zijn de fracties niet tevreden, als de wethouder zegt, dat de handhaving juist niet uitmaakt of er nu drie of 6 boten liggen. De fracties zijn daar ontevreden over en ook kritisch over het feit, dat de woonboten nog niet op her riool zijn aangesloten.
Verder zijn de partijen ontevreden over de communicatie over de verordening. De wethouder Jan Bessembinders geeft wel aan , dat het een uitsterfconstructie is. Je kunt de boot wel verkopen, als je weg wilt of door ouderdom er niet meer kunt wonen. Hij doet de toezegging, dat de boten op het riool worden aangesloten.. In tweede termijn is alleen de VVD-fractie voor het voorstel. SP, PvdA en GBS zijn duidelijk tegen en CDA en CU twijfelen nog. Al hoewel ze neigen naar uitstel van dit besluit om de contacten met de woonbooteigenaren nog maar weer eens aan te gaan.
Wethouder Bessembinders wil het voorstel, gehoord de fracties, later agenderen, maar verwacht wel van de fracties te horen wat er dan aan het voorstel moet worden veranderd.
Bij de straatnaamgeving wordt de suggestie van Ingrid overgenomen om de namen, die te maken hebben met Philips in depot te houden. Het heeft wel te maken met de geschiedenis van Stadskanaal met Philips.
Raadslid Okko Dijkstra