Nabeschouwingen raadsvergadering van 12 december 2011

donderdag 05 januari 2012

Het ging op de laatste raadsvergadering van 2011 o.a. over de verordeningen gemeentelijke belastingen 2012,de uitvoeringsovereenkomst stichting BIZ Bedrijventerreinen Stadskanaal, de wijziging sociale zekerheidsverordeningen en als laatste punt de decemberwijziging 2011.

Algemeen en informatief

Geen insprekers en geen mededelingen deze keer.

In de toezeggingenlijst wordt  de “Nota werk bieden” afgevoerd, omdat de cijfers al eerder zijn gepresenteerd. Bij de  ingekomen stukken komt  op een vraag van Woortman-Oosting over het onderhouden Nordic Walking routes in Stadskanaal de toezegging, dat er geen jaarlijks budget komt, maar gebruik wordt gemaakt van zelfwerkzaamheid .De raad wordt hierover nog geïnformeerd. Over de eindmeting en verantwoording van het project Buurt , Onderwijs en Sport  reageert op opmerkingen en vragen van  Plieger wethouder Johan Hamster naar alle tevredenheid . Hij legt uit dat niet alle doelstellingen zijn gehaald. Een belangrijke doelstelling is om kinderen meer te laten bewegen en het aantal dikke kinderen naar beneden bij te stellen.

Informatief
Het college bij monde van wethouder  Bessembinders vertelt , dat  de BIZ voor het centrum nu ook rond is. Er is voldoende ondersteuning van de deelnemende bedrijven. De draagvlakmeting voldoet aan de eisen.. Dit is goed voor het centrum en voor Stadskanaal. om gezamenlijke activiteiten te ontplooien.

Tijdens de rondvraag wordt er nog gevraagd door van der Vlag naar de nieuwbouw van de Noorderpoort en de communicatie daarover. Wethouder Hamster zegt dat er gesprekken zijn en dat de onderhandelingen nog lopen. De gemeenteraad wordt geïnformeerd als de onderhandelingen zijn afgerond.


Besluitvormende agendapunten met debat

Agendapunt 12 over de verordening gemeentelijke belastingen
werd er  vooral gesproken over de herwaardering van de  onroerendzaakbelasting en de waardedaling van de woningen. Ingrid Sterenborg. van de ChristenUnie  maakt zich zorgen over de ontwikkelingen van de  onroerendzaakbelasting. Ze zei o.a.:”De raad heeft ingestemd met een verhoging van 5%, maar doordat de verwachting is dat de waarde van de woningen zal dalen wordt uit voorzorg een tariefsverhoging van 20% voorgesteld. Wij verwachten dat op basis van deze informatie vooral de lasten van burgers met goedkope woningen onevenredig zullen worden verhoogd. De duurdere woningen zullen procentueel meer in prijs zakken dan de goedkopere woningen.

Ook stijgt de  rioolheffing voor 2012 fors en zullen de lasten voor de mensen met een goedkope woning daardoor onevenredig hoger worden. De lasten voor de individuele burger stijgen en wij kunnen nu niet overzien wat de consequenties zijn voor de individuele burger. In de algemene beschouwingen in 2012 zullen we hier zeker op terug komen.” Verder vraagt  raadslid Sterenborg aandacht voor de 4% verhoging voor uitgifte van graven en het schoonhouden daarvan. Ze denkt dat de stijging aan de hoge kant is in verhouding tot   de andere kosten. Wethouder van der Kolk zegt, dat de definitieve waardering van de huizenprijzen eind januari 2012 bekend zal  zijn. Het hele verhaal van de onroerendzaakbelasting heeft te maken met het aspect van dat het kostendekkend moet zijn, aldus de wethouder.

Agendapunt 13 over de uitvoeringsovereenkomst Stichting BIZ Bedrijventerreinen Stadskanaal en Verordening BI-zone Bedrijventerrein Stadskanaal 2012.
Het is een vrijwillige belasting die in gezamenlijkheid wordt geregeld. De bedrijven geven ook samen invulling aan vooral de veiligheid van de bedrijfspanden te vergroten. De raadsleden van de verschillende partijen geven allemaal aan, dat het een goed plan is om het leefklimaat, het economisch klimaat en de veiligheid te bevorderen. De bewakingscamera’s bestrijken niet  het openbare gebied aldus het college op vragen daarover van raadslid Pals. Bert  van Beek van de ChristenUnie kan met de vorige sprekers en het raadsvoorstel helemaal  instemmen.

Agendapunt 14 over de wijziging sociale zekerheidsverordeningen
Bij dit agendapunt heeft o.a. het cliëntenplatform een gedegen inbreng  aan de raadsfracties verschaft, waarbij  bijna alle fracties punten van hun kritiek meenamen in hun inbreng.

Het belangrijkste punt  bij de wijziging sociale zekerheidsverordening heeft te maken met de  wetgeving, die landelijk is vastgesteld en waar de gemeente uitvoering aan moet geven en wat te maken heeft met de bezuinigingsoperatie van de regering .Alleen de VVD had geen moeite met het voorstel. Het CDA,de ChristenUnie, de PvdA en de SP zaten op een lijn en wilden een signaal afgeven naar de Eerste kamer.

Raadslid Okko Dijkstra van de ChristenUnie zei o.a.:”De ChristenUnie is voor een samenleving waaraan solidariteit ten grondslag ligt .Een samenleving waarin mensen omzien naar elkaar en waarin de overheid zich opstelt als schild voor de zwakken. Dat is wat de ChristenUnie betreft ook bepalend voor de wijziging van deze verordening in onze gemeente. Deze wijziging is het gevolg van de invoering Wwb en de samenvoeging van die wet met de Wet Investeren in Jongeren, gericht op bevordering van deelname aan de arbeidsmarkt en vergroting van de eigen verantwoordelijkheid van de uitkeringsgerechtigden.

Wij vragen ons eerst af of er nog mogelijkheden zijn om dit onderwerp bij te sturen of andere keuzes te maken. De vraag die bij ons opkomt is of het college aan kan geven waar nog beleidsvrijheid is en of alle maatregelen van rijkswege op dit dossier nog te beïnvloeden zijn. Wij maken ons met het cliëntenplatform erg ongerust over een aantal maatregelen die worden getroffen en vragen ons af of het kabinet zich voldoende realiseert wat eventuele consequenties van de wijzigingen zijn die op 19 december in de Eerste kamer zullen worden besproken en vastgesteld. Volgens het VNG is het plan lastig te handhaven en kost controle extra geld.

In “ Binnenlands Bestuur”wordt aangegeven, dat de gemeenten grote problemen verwachten als het kabinet volhardt in zijn plannen om al per 1 januari 2012 de aanscherping van de Wwb te laten ingaan. Hoever is de gemeente Stadskanaal met de voorbereidingen van de implementatie van deze nieuwe regelgeving en hoe is de stand van zaken op dit moment?

Omdat we grote zorgen over de voorstellen hebben, waren we blij met de gezamenlijke brief van de VNG, de G 4 en de G32 voor het alternatief voor het kabinetsvoorstel met betrekking tot de huishoudtoets per 1 januari 2012. Met de bezwaren en de alternatieven t.a.v. de huishoudinkomenstoets van de bovengenoemde organisaties kunnen we instemmen.

Ons voorstel is daarom om met de beslispunten, die een uitwerking zijn van dwingend wettelijk opgelegd beleid in te stemmen, omdat we nu eenmaal de wet hebben uit te voeren. Tegelijk roepen we u op om met de gehele raad de Eerste Kamer op te roepen bij het kabinet aan te dringen, het alternatief van de VNG, de G4 en de G32 gemeenten serieus in overweging te nemen en het wetsvoorstel dienovereenkomstig aan te passen.”

Wethouder Bieze geeft in zijn antwoord ook aan , dat we anticiperen op landelijke wetgeving en dat daardoor deze verordening moet worden aangepast In antwoord op de vragen van Okko Dijkstra van de ChristenUnie en ook andere fracties over de beleidsvrijheid doet Bieze de toezegging om t.a.v. de beleidsvrije punten in het eerste kwartaal met een voorstel te komen, waarin ook brief van het cliëntenplatform zal worden meegenomen. Verder geeft hij aan nog geen inzicht te hebben in wat het voorstel voor onze gemeente betekent. In tweede termijn na een schorsing wordt de motie van het CDA toch niet ingediend, omdat het onvoldoende  gewicht in de schaal legt in de discussie in de Eerste kamer.. De organisaties die met het alternatief komen zijn van voldoende kaliber.

Raadslid Okko Dijkstra  wil nog antwoord hebben van de wethouder over de stand van zaken  t.a.v. de implementatie van de nieuwe regelgeving. Bieze zegt, dat er nog hard moet worden gewerkt om alles te implementeren. Hij heeft goede hoop dat het goed komt , want er is al een werkgroep bezig de beleidswijziging voor te bereiden. Ook wordt er door de fracties van het CDA, ChristenUnie en PvdA toezeggingen gevraagd om onderzoek te doen naar  en cijfers te geven  van  de gevolgen van de  nieuwe regelgeving zoals voorgesteld en de regelgeving zoals door de VNG enz. wordt voorgesteld, voor de Stadskanaalster situatie uit te werken. Ook hier is de wethouder welwillend en zal hij beide opties laten onderzoeken en te zijner tijd aan de raad presenteren.

Agendapunt 15  Decemberwijziging 2011
Dit agendapunt levert eigenlijk geen discussie op en de partijen kunnen ermee akkoord gaan. Bert van Beek raadslid voor de ChristenUnie  kan instemmen met de decemberwijziging Wel geeft hij aan nog enkele vragen te hebben over het centrumplan te Musselkanaal. Kunt u aangeven hoe het met het plan ervoor staat? Welke ontwikkelingen spelen er momenteel en wanneer verwacht u te starten met de uitvoering van het plan? Ook  bij de VVD werd hier naar gevraagd door Borgesius. Wethouder Bessembinders vertelt dat bekend is dat de supermarkt niet doorgaat en nu speelt ook de discussie over de bibliotheek nog. In het voorjaar wordt het plan definitief vastgesteld, wanneer er meer duidelijkheid is over de bibliotheekfunctie.

Raadslid Okko Dijkstra

« Terug