ChristenUnie en Partij van de Arbeid willen helderheid over zorgmijders in de jeugd-ggz

donderdag 12 februari 2015 17:42

De ChristenUnie en de Partij van de Arbeid in Stadskanaal maken zich zorgen over zorgmijders vanwege de ouderbijdrage in de jeugd-ggz. De ouderbijdrage in de jeugd-ggz kan oplopen tot 1500 euro per jaar. De eerste signalen wijzen erop dat dit een drempel is voor ouders om hulp te vragen. De ChristenUnie en de Partij van de Arbeid willen daarom van het college weten hoe de situatie is in Stadskanaal. ChristenUnie-raadslid Bert van Beek “Het gaat om kwetsbare kinderen die zorg nodig hebben. Het kan niet zo zijn dat deze kinderen de noodzakelijke zorg niet krijgen vanwege een financiële drempel”. Partij van de Arbeid-raadslid Theo Klinkhamer “Wij willen daarom weten hoe groot het probleem is van zorgmijding in de jeugd-ggz in onze gemeente.”

Tijdens het debat over de transitie jeugdzorg op donderdag 22 januari in de Tweede Kamer is door diverse partijen gepleit voor uitstel van invoering van de ouderbijdrage. De staatssecretaris wil dit niet. Wel heeft de staatssecretaris toegezegd dat wanneer uit onderzoek blijkt dat de ouderbijdrage drempels opwerpt daar consequenties aan zullen worden verbonden. “Als blijkt dat veel ouders afzien van psychiatrische zorg voor hun kind vanwege de ouderbijdrage dan moet de staatssecretaris dat weten. Het is daarom belangrijk dat de gemeente goed inzichtelijk heeft of er sprake is van zorgmijding vanwege de ouderbijdrage. Ook willen we dat de raad hier periodiek over wordt geïnformeerd”, aldus Theo Klinkhamer.
Door de nieuwe jeugdwet, die 1 januari is ingegaan, wordt nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. De bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud. De ouderbijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar voor ouders van kinderen in de jeugdzorginstellingen voor dagbehandelingen of verblijf. Voor de jeugd-ggz is de ouderbijdrage een forse verandering ten opzichte van vorig jaar. Er wordt onder de nieuwe Jeugdwet geen onderscheid meer gemaakt tussen de jeugd-ggz wat betreft de  psychische gevallen die bij de gemeenten liggen en lichamelijke ziekten die bij de zorgverzekeraars terecht komen. Het probleem van de ouderbijdrage is hierdoor veroorzaakt.

Het volgende ter aanvullende informatie:

Vragen aan het College van B&W Stadskanaal:

Deelt het College met onze fracties de zorg dat de ouderbijdrage voor met name kwetsbare gezinnen een drempel kan opwerpen om hulp te vragen?

  1. In hoeverre speelt dit in Stadskanaal
  2. Hoeveel ouders in de gemeente Stadskanaal moeten nu onder de nieuwe regelgeving de eigen bijdrage gaan betalen? Weet u hoeveel gezinnen hierdoor mogelijk in de financiële problemen komen of bijvoorbeeld zorg gaan mijden?
  3. Op welke wijze monitort het College zorgmijding vanwege de ouderbijdrage in de jeugd-ggz?
  4. Op welke wijze kunnen ouders bij de gemeente Stadskanaal aan de bel trekken wanneer zij in problemen komen door deze ouder bijdrage? Gaat u hierover de ouders pro-actief inlichten?
  5. Op welke wijze communiceert het College over de situatie rond zorgmijding vanwege de hoogte van de ouderbijdrage in de jeugd-ggz met de staatssecretaris?
  6. Is het College bereid om, nu de staatssecretaris heeft aangegeven signalen van zorgmijding serieus te willen nemen, periodiek een ‘stand van zaken m.b.t. zorgmijding vanwege de ouderbijdrage in de jeugd-ggz’ naar de raad te sturen?

« Terug