Armoede
Armoede in Stadskanaal: hoe de gemeente en lokale organisaties samen het verschil kunnen maken
Vaak is er maar weinig voor nodig om in geldproblemen te komen. De stijgende kosten en de aanhoudende inflatie zorgen ervoor dat steeds meer huishoudens kwetsbaar zijn voor armoede. Eén onverwachte uitgave zoals een kapotte wasmachine, kan ervoor zorgen dat inwoners in de schulden terecht komen.
In stadskanaal moeten relatief veel huishoudens rondkomen van een laag inkomen. Als ChristenUnie maken we ons zorgen om het hoge aantal inwoners in armoede en willen we ons inzetten voor bestaanszekerheid van onze inwoners.
Lokale uitdagingen en oplossingen in Stadskanaal
Hoewel veel oplossingen voor armoede landelijk moeten worden aangepakt, is er ook een belangrijke rol voor de gemeente Stadskanaal om op lokaal niveau armoede te bestrijden. Wij pleitten voor goede ondersteuning en samenwerking met lokale organisaties zoals vrijwilligersorganisaties, diaconieën, voedselbanken en andere maatschappelijke instanties. De gemeente kan deze organisaties faciliteren door hen te steunen met middelen, ruimte en samenwerking. Wij vinden het daarnaast belangrijk dat het armoedebeleid up-to-date is. De afgelopen jaren hebben we hier de aandacht voor gevraagd en zullen dit in de toekomst ook blijven doen.
Armoedebeleid Stadskanaal: het belang van maatwerk
Een ander essentieel onderdeel van een effectief armoedebeleid in Stadskanaal is het aanbieden van maatwerkoplossingen. Ieder huishouden dat met armoede kampt, heeft te maken met een unieke situatie. Daarom vinden wij het van belang dat het armoedebeleid flexibel genoeg is om in te spelen op de specifieke behoeften van inwoners. Dit kan bijvoorbeeld door middel van schuldhulpverlening, financiële begeleiding, of het aanbieden van tijdelijke financiële steun. Het doel moet zijn om inwoners niet alleen uit de armoede te helpen, maar ook te zorgen dat ze op eigen benen kunnen staan. De doorbraakmethode kan hier bij helpen.
Hogere vermogensgrenzen bij kwijtscheldingen lokale belastingen.
Inwoners moeten een buffer kunnen opbouwen zodat zij weer zelfstandig kunnen worden. Dit moeten we bemoedigen en niet bestraffen. Wij hebben ons de afgelopen jare ingezet voor hogere vermogensgrenzen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dit betekend dat inwoners meer spaargeld mogen hebben en toch kwijtschelding kunnen krijgen.
Sociale werkvoorzieningen als opstap naar de arbeidsmarkt
Sociale werkvoorzieningen bieden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om weer actief deel te nemen aan de samenleving. Dit kan in de vorm van gesubsidieerde werkplekken, werk-leertrajecten of door middel van re-integratieprogramma's die specifiek gericht zijn op het ontwikkelen van vaardigheden en zelfredzaamheid. Deze voorzieningen helpen mensen niet alleen om werkervaring op te doen, maar ook om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om zelfstandig aan het werk te gaan. Wij zetten ons daarom in voor goede sociale werkvoorzieningen in de gemeente Stadskanaal.