Veiligheid
Veiligheid: Een Basisbehoefte in Stadskanaal
Veiligheid is een basisbehoefte van mensen. Inwoners van Stadskanaal moeten zich veilig voelen in hun huis, hun wijk, het verkeer, op school en op het werk. Het waarborgen van veiligheid is één van de kerntaken van de overheid. De overheid heeft hierbij een belangrijke verantwoordelijkheid om kwetsbare inwoners te beschermen en criminaliteit te bestrijden. Onveilige situaties moeten worden voorkomen en door de gemeente moet handhavend worden opgetreden tegen inwoners en bedrijven die de veiligheid in gevaar brengen.
Samenwerking voor Veiligheid in Stadskanaal
Hoewel de overheid verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid, spelen ook burgers een grote rol. Apps zoals Burgernet en andere initiatieven om inwoners actief te betrekken, zijn waardevolle hulpmiddelen. Onze inwoners vormen immers ook de ogen en oren van de politie. Daarnaast hebben Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) zich bewezen als onmisbare krachten in toezicht en handhaving binnen onze gemeente.
De gemeenteraad van Stadskanaal stelt de politieprioriteiten en het veiligheidsbeleid vast. In de aanpak van ondermijning, alcohol-en-drugs-problematiek, jeugdproblematiek en mensenhandel/uitbuiting is de afgelopen jaren al veel gebeurd, maar het heeft onze blijvende aandacht.
Veiligheid voor Kinderen in Stadskanaal
Kinderen in Stadskanaal hebben het recht om veilig te zijn en beschermd te worden tegen kindermishandeling. De gevolgen van mishandeling zijn enorm. Daarom is het belangrijk dat er extra wordt ingezet op het voorkomen, signaleren en stoppen van kindermishandeling. Voor slachtoffers van huiselijk geweld moet er passende hulp en een veilige opvang zijn. Wij zien het liefst de opvang op een plek waar alle hulp onder een dak geboden kan worden. Ook hierin vinden wij keuzevrijheid belangrijk.
Preventie van Verslaving in Stadskanaal
Verslavingen houden mensen in de greep. Inwoners met een verslaving moeten geholpen worden om hun verslaving te overwinnen en hun leven weer op te kunnen pakken. Wij vinden het daarom belangrijk dat er goed hulpverlening binnen de gemeente is. Daarnaast vinden wij het minstens zo belangrijk dat er goede preventie is en een goede aanpak van actieve aanpak van drugs- en alcoholproblematiek.
Geen extra coffeeshop of gebruiksruimte in Stadskanaal
Softdrugs zijn niet onschuldig. Ook softdrugs zijn verslavend en softdrugsgebruik is vaak een opmaat naar het gebruik van harddrugs. We zijn daarom geen voorstander van een tweede coffeeshop of gebruikersruimte in onze gemeente. We hebben ons altijd verzet tegen de komst van een tweeede coffeeshop of gebruiksruimte en zullen dit blijven doen.
Aanpak van Verwarde Personen in Stadskanaal
Het aantal incidenten met verwarde personen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, ook in Stadskanaal. De gemeente regisseert een goede aanpak met afspraken en kwaliteitsnormen, met politie, ambulancezorg en ggz-aanbieders. Als ChristenUnie zetten wij ons in voor goede zorg om het aantal incidenten met verwarde personen zo laag mogelijk te krijgen.